Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Добрев: Прекратяване на договори с ЕРП-тата няма да изтрие редове от сметките

Прекратяването на дългосрочните договори с AES "Гълъбово" и "Контур Глобал" ще коства плащането на големи неустойки, смята икономическият министър

Държавната финансова инспекция проверява договорите и на другите две разпределителни дружества, съобщи в ефира на „Нова телевизия” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обаче уточни, че евентуално прекратяване на договори с ЧЕЗ, EVN или "Енерго Про" няма да изтрие редовете във фактурите.

Тези разходи за пренос винаги са присъствали в цената на енергията, просто в момента са извадени на нов ред, обясни Делян Добрев. При по-добър контрол обаче ще има оптимизация на разходите и повече инвестиции в мрежите, което ще доведе и до по-ниски сметки.

Още по темата
20 години енергетиката се управлява с конфиденциални договори, които обаче са от висок обществен интерес, обясни още той. Сега се работи документите да станат публични. След разсекретяване на договорите за приватизацията на електроразпределителните дружества те ще бъдат качени на сайта на министерството.

"За национализация не можем да говорим - не сме Северна Корея", смята Добрев и коментира, че ако договорите са в ущърб на държавата, може да се предприеме процедура за отнемане на лиценз на електроразпределителните дружества. Тя би отнела около месец и трябва да бъде започната от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). При отнемане на лиценз ДКЕВР ще назначи системен оператор, който да поеме дейността на дружествата.

„Що се отнася до дългосрочните договори с AES „Гълъбово” и „Контур Глобал” , те няма да могат да бъдат прекратени веднага, защото ще бъдат плащани големи неустойки”, допълни още министърът.

Технологичните загуби по мрежата се поемат от крайния потребител, призна още Добрев. В България процентът е около 15 на сто, докато в ЕС е 6-8% и по тази причина ДКЕВР ще трябва да работи и в тази насока – намаляването на технологичните загуби.

Част от исканията на протестиращите бяха евтината енергия от АЕЦ "Козлодуй" да бъде продавана в България. Енергийният министър обаче коментира, че не можем да задължим външните пазари да купуват скъп ток от България. "В енергийния микс обаче присъстват елементи, към които държавата не е имала задължения - като ТЕЦ "Бобовдол" и другите мощности, собственост на един човек", допълни още Добрев. ТЕЦ "Бобовдол" е собственост на бизнесмена Христо Ковачки. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
0
 
12
преди 6 години
Достатъчно е да те изтрие теб както Дянков! И това ще е нещо!
1
 
3
 
11
преди 6 години
Няма профилна снимка
Два на заден, а иначе ДКЕВР обмисляла дали да взима лиценза на Чез. Интересното е преди седмица като хората се разбунтуваха за прекалено завишените си сметки ,министъра вместо да провери имали проблем, започна да говори с колко градуса било по - студено и тем подобни глупости. Ходи да проверява електромери лично, а причината му е била ясна, но не направи нищо откакто стъпи в длъжност и ако нямаше недоволство нямаше и да направи.Както всички предишни.
0
 
5
 
10
FINTA до: bgMan
преди 6 години
Хитро, но Серюгата постигна своето. Отново ще намаже от липсвата на алтернатива. И след като пак половин България няма да излезе да гласува, познайте кой ще се върне на бял кон? Да не мислите че господина ще изгони ЕРП-тата? А да ви кажа ли кой ще е първият отменен закон, за да могат да тръгнат пак автобусите от Анадола?
5
 
2
 
9
SEBULBA до: Veselin Ralchev
преди 6 години
Ще ги национализират. Няма да им е за първи път. Всъщност, до продажбата на Булгартабак, това "дясно" правителство си беше нетен национализатор. Не виждам причина да не завърши мандата си по тоя начин...
1
 
7
 
8
преди 6 години
Няма профилна снимка
Не забравяйте, че след като правителството пусна на Борсата остатъчните пакети акиции(по 33%) от всяко ЕРП, нашите пенсионни фондове вложиха стотици милиони наши пари в тези дружества.Като говори за отнемане на лицензи и служебни оператори "малкия пръцльо"трябва да каже какво ще стане с тези инвестции, от които миналата година напълниха хазната

Още от Икономика и политика
Леглата в българските болници продължават да се увеличават