IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Григор Сарийски: Възможно е скоро да видим "депозитен туризъм"

Икономистът съветва да не се прибързва с влизане в еврозоната

14:46 | 26.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възможно е масово преместване на спестявания в България от една банка към друга още тази година при очаквано повишаване на лихвите и по кредитите, и по депозитите. Такава тенденция очерта по БНР доц. Григор Сарийски от  Икономическия институт на БАН.

“В момента, в който някоя банка започне да предлага по-атрактивни лихви по депозитите, много лесно се теглят парите от разплащателната сметка и се прехвърлят от една банка в друга. Напълно е възможно да видим депозитен туризъм вероятно след края на първото полугодие”, прогнозира икономистът.

По думите на доц. Сарийски гражданите и бизнесът предпочитат да държат парите си на разплащателна сметка и безсрочен, а не на срочен влог, защото по-лесно оперират с тях. Те не са мотивирани да спестяват дългосрочно, защото разликата в лихвите е много малка.

Той е на мнение, че това може да създаде проблем при по-малките банки.

Икономистът коментира и възможността България да влезе в механизма на обеменните курсове (ERM II), популярен като „чакалнята“ на еврозоната.

„Мотивът на еврозоната да си осигурява нови страни е да има повече лостове за въздействие върху тях, смята икономистът. – Ако не сте страна членка на еврозоната като Чехия и Полша, могат да ви спират еврофондове и да се опитват да ви отнемат гласа в Европейския парламент. Но това са все неща, които се отразяват не от днес за утре, а в течение на месеци, докато влизането в еврозоната означава инструменти за влияние, които са буквално в рамките на часове и могат да поставят непреодолими препятствия.“

За доц. Сарийски е малко необясним този ентусиазъм да се бърза с влизане в еврозоната, при положение че "кой знае каква изгода няма да имаме“.

Той напомни, че ако някоя страна от еврозоната има нужда от помощ, „ще започнат да минават с шапката и да събират под различна форма в различни фондове, които да бъдат насочени към закъсалите икономики“, при което България задължително трябва да се включи.

„Сега, при положение, че не сме в еврозоната, голяма част от вноските можем и да не ги правим, но тогава няма да имаме избор“, коментира икономистът от БАН.

Той е категоричен, че сега интеграцията в еврозоната се прави на парче и заради това тя няма да работи добре и „ще остане само един хубав проект“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 6 години
Човекът го е казал съвсем хубаво. Нямаме нужда да влизаме в еврозоната сега.Бордът върши прекрасна работа. Нека видим какво ще стане с пocpаните държави от ПИИГС-а, че и с Франция и Белгия, когато почнат да растат лихвите. Британците умно решиха да се издърпат встрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
... и отново алабалистики, един научен човек няма да използва такива кръчмарски термини ако разбираше кво говори.. .бройте кавичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още