IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драстични нарушения в кухните на училища и детски градини откриха инспектори

Сред най-често хващаните нарушения са търговия с храни в обект без регистрация по Закона за храните, предлагане на имитиращи продукти и т.н.

15:27 | 22.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховната административна прокуратура (ВАП) е възложила съвместни проверки от областните дирекции по безопасност на храните, органите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и съответните областни дирекции на МВР за спазването на изискванията на Закона за храните и Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и детските заведения, съобщават от Прокуратурата.

На проверка ще подлежат и храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, както и изискванията на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и Закона за здравето по отношение на предлагане на забранени продукти и изделия на непълнолетни.

В периода 1 ноември - 1 декември е извършена междуведомствена проверка, в която най-много нарушения са констатирани в районите на София, Варна, Пловдив и Шумен. В хода на проверката не са установени случаи на предлагане на храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда.  

В цялата страна са проверени общо 1 838 обекта, сред които бюфети,  кухни-майки, кухненски блокове, автомати за храни и напитки в учебни заведения, търговски обекти в непосредствена близост до детски заведения и училища.

Съставени са 176 акта и 288 констативни протокола. Дадени са 84 предписания за отстраняване на несъответствия. Санкционирани са 14 юридически лица. Спрени са от реализация храни, напитки и мляко, има и продукти, насочени за унищожаване. Издадени са и три заповеди за затваряне на обекти, предлагащи негодни храни и напитки, опасни за здравето на човека.

Най-често хващаните нарушения са: търговия с храни в обект без регистрация по Закона за храните; предлагане на имитиращи продукти, неотговарящи на изискванията за безопасност на храните; несъответствие на сграден фонд и оборудване с хигиенните изисквания; предлагане на продукти с изтекъл срок на годност.

В някои храни е имало палмово масло, заместител на какаовото масло, стабилизатори, изкуствени оцветители и ароматизатори, кофеин, което противоречи на Наредба 9, която определя какви храни са допустими в училищата и детските градини;

Открит е имитиращ продукт вместо българско краве сирене; имало е продукти без маркировка и данни за място на произход; неправилно съхранение и неподходящ температурен режим; зеленчукови консерви, които не отговарят на Наредба 9.

Най-често констатираните нарушения на Закона за тютюна и Закона за здравето са били: предлагане на цигари, тютюневи изделия и наргилета на ученици без проверка от търговците, че младежите са над 18 години; нарушение на забрана за тютюнопушене в заведения, което се допуска от управителите в късните часове на денонощието; цени на тютюневи изделия не са били обявени по подходящ за възприемане начин.

Най-много са тези нарушения в София и областта, следват Варна, Пловдив и Шумен.

При проверката не са открити храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още