Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК одобри финансирането от 1,5 млрд. лв. на мярката 60/40

Според Комисията схемата е необходима, целесъобразна и съразмерна за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката

ЕК одобри финансирането от 1,5 млрд. лв. на мярката 60/40

Снимка: Bloomberg

Европейската комисия одобри схемата на България за субсидиране на заплатите на стойност 1,5 милиарда лева (приблизително 770 милиона евро), известна като 60/40, чиято цел е да бъде запазена заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолация заради пандемията от коронавируса. 

Още по темата

Схемата бе одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ, приети от Комисията на 19 март 2020 г. и изменени на 3 април 2020 г., съобщават от пресцентъра на ЕК.

България уведоми Комисията, като се позова на временните правила за държавна помощ, за схемата си за помощ под формата на субсидии за заплати, в рамките на която държавата ще финансира 60% от разходите за възнаграждения (вкл. социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите) на предприятията, които заради пандемията ще се наложи да съкратят своя персонал. Мярката е ограничена до предприятията с дейност в секторите, които са най-силно засегнати от настоящата криза, като търговията на дребно, туризма, пътническия транспорт, културата, спортните дейности, дейностите за развлечение и отдих и др. 

Още по темата

Комисията установи, че българската схема отговаря на Временната рамка - мярката ще компенсира разходите за заплати на предприятията с дейност в сектори, които са особено засегнати от пандемията от коронавируса, при условие че те се ангажират да запазят на постоянна работа персонала, който без помощта щеше да бъде съкратен

Наред с това интензитетът на помощта е съобразен с максималните 80%, разрешени от Временната рамка, и схемата за помощ спазва максималната продължителност от дванадесет месеца, посочват от Комисията.

ЕК е стигнала до заключението, че схемата е необходима, целесъобразна и съразмерна за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава от ЕС според действащите правила и одобрява мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Броят на обявите за работа това лято се свива с 40% спрямо 2019 г.