IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри финансирането от 1,5 млрд. лв. на мярката 60/40

Според Комисията схемата е необходима, целесъобразна и съразмерна за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката

12:47 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската комисия одобри схемата на България за субсидиране на заплатите на стойност 1,5 милиарда лева (приблизително 770 милиона евро), известна като 60/40, чиято цел е да бъде запазена заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолация заради пандемията от коронавируса. 

Схемата бе одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ, приети от Комисията на 19 март 2020 г. и изменени на 3 април 2020 г., съобщават от пресцентъра на ЕК.

България уведоми Комисията, като се позова на временните правила за държавна помощ, за схемата си за помощ под формата на субсидии за заплати, в рамките на която държавата ще финансира 60% от разходите за възнаграждения (вкл. социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите) на предприятията, които заради пандемията ще се наложи да съкратят своя персонал. Мярката е ограничена до предприятията с дейност в секторите, които са най-силно засегнати от настоящата криза, като търговията на дребно, туризма, пътническия транспорт, културата, спортните дейности, дейностите за развлечение и отдих и др. 

Комисията установи, че българската схема отговаря на Временната рамка - мярката ще компенсира разходите за заплати на предприятията с дейност в сектори, които са особено засегнати от пандемията от коронавируса, при условие че те се ангажират да запазят на постоянна работа персонала, който без помощта щеше да бъде съкратен

Наред с това интензитетът на помощта е съобразен с максималните 80%, разрешени от Временната рамка, и схемата за помощ спазва максималната продължителност от дванадесет месеца, посочват от Комисията.

ЕК е стигнала до заключението, че схемата е необходима, целесъобразна и съразмерна за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава от ЕС според действащите правила и одобрява мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още