IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Масовият потребител трябва да живее с мисълта за киберрисковете

Желанието за дигитализация е налице, но няма ясна рамка и задължение за бизнеса и държавната администрация да покриват минимални изисквания, посочи Ясен Танев

22:08 | 05.07.22 г.
Експерт: Масовият потребител трябва да живее с мисълта за киберрисковете

Нямаме подготвен персонал, който да знае как да се защити. На масовия потребител постоянно трябва да се повтаря за риска и той трябва да започне да живее с мисълта за него. Както гледаме прогнозата за времето и знаем, че ще вали, по същия начин е хубаво да има информираност за ежедневните заплахи в областта на киберсигурността. Това каза в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

"Навсякъде, където има пари и възможност за изнудване, а човешкият фактор не е готов, ще има хакерски атаки. Те се правят за пари или са мотивирани от идеи, свързани с егото, вярата или политическата линия, която защитават", предупреди Танев.

Танев коментира хакерските атаки срещу контейнеровози и самолети, които стават все по-чести по света. „Атакувана от хакери компания с контейнеровозите изключи цялата си мрежа, за да предотврати разрастването на атаката”, даде пример експертът.

Танев изтъкна, че в шоубизнеса постоянно се крадат акаунти.

Що се отнася до фишинг атаките, според него хората се подлъгват, защото нямат изградено усещане за самозащита.

„Допреди няколко години се смяташе за екзотично да бъде осъществена атака от въздуха. Сега не е проблем до 13-я етаж на сградата да бъде вдигнат дрон, в който има компютър със софтуер за кибератаки, или дори да се изпрати дрон, който да кацне върху контейнеровоз“, разкри събеседникът.

Той съветва да се провежда постоянно обучение, протоколи за управление на риска и ясни процедури за реакция. Той смята, че желанието за дигитализация е налице, но няма ясна рамка и задължение по отношение на бизнеса и на държавната администрация да покриват минималните изисквания за компетентност.

Какви са предизвикателствата пред електронното управление в България? Успя ли кабинетът „Петков“ да започне радикални дигитални промени? Кои са най-големите спънки към цифровизацията? Що е то дигитално читалище, за кого е предназначено и знаят ли децата какво е киберсигурност?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още