IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умните офис сгради засичат вируси, но са уязвими от хакерски атаки

Тези сгради обещават по-здравословни работни места, но има опасения за опазването на личните данни и за киберсигурността

19:04 | 04.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Веднага щом служителите на Honeywell International влязат в новата си централа в Шарлът, умната сграда се задейства, пише Wall Street Journal.

Камерата разпознава лицата на служителите и вика асансьор, програмиран да ги отведе до етажа им. Сензори на стените измерват нивата на фини прахови частици и на въглероден диоксид в заседателните зали, като пускат свеж въздух, когато нивата нараснат твърде много. По-високите нива на някои частици означават, че е по-вероятно да има вируси. В контролната зала големи екрани показват всеки от 23-те етажа на сградата.

Централата, която беше завършена през 2021 г., е в основата на тиха революция, която обхваща бизнес сградите в САЩ. Офис кулите все повече приличат на многоетажни компютри. Те са пълни със сензори, в офиса на Honeywell има над 300 на етаж, а асансьорите и вратите са свързани с интернет. Всички са наблюдавани от един софтуер от лаптоп или смартфон.

Умните сгради обещават да намалят въглеродните емисии и да създадат по-здравословни работни места. Но те също така предизвикват опасения за съхранението на личните данни и за киберсигурността. Собствениците на сградите често нямат технологична експертиза, което ги прави уязвими от атаки.

Бизнес сградите използват софтуер, за да контролират някои механични и електрически системи от 80-те години на миналия век, но десетилетия наред в сектора не бяха отчетени особени иновации, казва Ари Барендрехт, главен изпълнителен директор на компанията WiredScore, която управлява система за сертифициране на умни сгради.

Това започва да се променя от 2010 г. насам. С нарастването на облачните услуги и свързаните с интернет системи като умни врати, умно осветление и камери за лицево разпознаване предприемачите и собствениците в сектора на бизнес имотите сега имат повече устройства на разположение от когато и да било.

Миналата година компании, свързани с умните сгради, са набрали рекордните 2,88 млрд. долара рисков капитал, сочат данни на CB Insights.

Нарастващата популярност на работата от разстояние кара собствениците на сгради да търсят начини да ги запълнят и сега те се конкурират с домовете на хората, които са все по-пълни с устройства като умни говорители и врати. Това създава натиск за инвестиране в технологии.

Honeywell започнала да проектира централата си в Шарлът през 2019 г. Голяма част от технологиите в сградата са съсредоточени върху спестяването на енергия и удобството. Камерите за лицево разпознаване и умните асансьори помагат на служителите да се придвижат от паркираната си в гаража кола до бюрото си, без да пипат нищо. Пакети след пристигането се съхраняват в умни шкафове, които може да бъдат отворени с персонален QR код.

След началото на пандемията компанията започнала да мисли повече за качеството на въздуха, като добавила сензори, проследяващи фините прахови частици, казва Маниш Шарма, вицепрезидент и генерален мениджър по устойчивите сгради в Honeywell. Компанията съобщи, че е инвестирала около 10 млн. долара в технологии за умни сгради в имота си.

Пол Дохърти, президент на компанията за инвестиции в имоти PRP, смята, че подобни инвестиции се отплащат, защото правят сградите по-зелени, по-евтини за управление и по-привлекателни за наемателите, което от своя страна увеличава стойността им. През декември PRP плати 275 млн. долара за сградата на Honeywell, една от най-високите цени на квадратен метър, плащани за офис сграда в Шарлът.

Много собственици на сгради не обръщат особено внимание на дигиталната сигурност в сградите си, казват консултанти по киберсигурност. Тъй като повечето системи в една умна сграда са свързани помежду си, достъпът до свързана с интернет врата може да даде на престъпници контрол над целия небостъргач. Те може да заключат вратите и асансьорите, докато бъде платен откуп, или да се възползват от слабости, за да откраднат големи масиви от данни.

През 2013 г. хакери успяха да проникнат в системите на компанията Target и да откраднат данни на десетки милиони клиенти.

Трудно е да се прецени колко умни сгради са били успешно атакувани, но федералното правителство е все по-осведомено за опасностите. През 2017 г. тогавашният министър на отбраната Джим Матис се срещнал с Лусиан Нимайер, заместник-министър на отбраната, за да обсъдят заплахата от враждебни правителства, атакуващи умна инфраструктура и сгради, разказва Нимайер.

„Той даде ясно да се разбере, че е притеснен, тъй като това създава риск за националната сигурност“, спомня си Нимайер.

На следващата година той създаде работна група с експерти в областта на технологиите за умни сгради и производители на контролни системи, за да обсъдят как да защитят сградите от атаки.

Нимайер е разтревожен, че сега, когато защитите около мобилните телефони и базите данни стават по-силни, повече престъпници ще се насочат към умните сгради като по-лесна мишена.

Honeywell съобщава, че работи усилено по проектирането на системите за сградата си така, че да се предотвратят кибератаки. Тя плаща на „етичен хакер“ да опитва да пробие системите на имота и да открива потенциални уязвимости. А в случай, че атаката е успешна, предупредителна система уведомява компанията.

Заради опасения за личните данни Шарма отбелязва, че сензорите и камерите за лицево разпознаване не позволяват на компанията да събира данни къде се намира конкретният служител в даден момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още