Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: На свободния пазар на електроенергия ще се появят доста нови продавачи

Това ще повиши конкуренцията и ще се отрази на битовите консуматори, смята Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна бор

Експерт: На свободния пазар на електроенергия ще се появят доста нови продавачи

Снимка: Архив Ройтерс

Предстои на свободния пазар на електрическа енергия в България да се появят доста на брой нови продавачи, било то производители, търговци или други участници, както и доста на брой купувачи. Само по себе си това повишава конкуренцията на пазара и това косвено ще се отрази дори и на битовите консуматори. Това заяви Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

За сделките, които се осъществяват чрез борсовия оператор, производителите ще получават от борсата или от съответния купувач стойността на електрическата енергия, спрямо пазарните реализирани цени, каза още Константинов.

Той допълни, че ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъде съществена. Тя ще определя референтна цена за всеки тип производител, която заедно с преференциалната досега цена ще определя и премията, която ще бъде заплащана на този тип производители от фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

За всички производители ще съществува и възможността да продават електрическата си енергия чрез координатор на балансираща група. Това е предвидено за по-малките производители, за които не е уместно директно да участват на борсата, защото тя все пак е пазар за електрическа търговия на едро.

Повече от разговора вижте във видеото.

гледано: 1609   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Г. Сарийски: Последиците за България от Brexit без сделка ще са незначителни