IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти искат законодателни промени срещу трудовата експлоатация

Нарушаването на трудови права се счита за административно нарушение и за него само глобяват фирмите, посочи директорът на Асоциация "Анимус" Надежда Стойчева

13:07 | 15.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Терминът "трудова експлоатация се изпари" както в законодателството, така и в говореното на институциите, смята омбудсманът Мая Манолова. На политиците не им е удобно да ползват този тежък термин и го заменят с елегантни форми като нарушения на трудовите права, каза тя при откриването на форум за трудовата експлоатация, организиран съвместно с Асоциация "Анимус", предаде БТА.

Директорът на Асоциацията Надежда Стойчева отбеляза от своя страна, че нарушаването на трудови права се счита за административно нарушение и за него фирмите търпят само административни наказания като глоби. Експертите се обединиха около тезата, че са необходими законодателни промени, за да бъдат наказвани работодателите за съвременните форми на трудова експлоатация.

Мая Манолова отбеляза обаче, че такива промени стават трудно - една година пленарно време е отнело разрешаването на проблема с неизплатените заплати.

Омбудсманът обърна внимание на съвременните форми на трудова експлоатация като тежки нарушения на трудовите права - неизплащане на заплатите, проблемите с извънредния труд, с работното време, свързани със сумираното му отчитане, които довеждат до загуба на осемчасовия работен ден в някои отрасли.

“Работата при много тежки условия – студени цехове например, също са форма на трудова експлоатация, смята омбудсманът.

Според нея най-сериозната причина за трудовата експлоатация е икономическото състояние, безработицата в по-слабо развитите региони в страната, ниското образование на част от населението. Манолова припомни, че по различни данни работещите бедни у нас са между 400 и 700 хиляди души.

По думите на омбудсмана престъпленията, свързани с трафик с цел експлоатация се разпознават трудно - средногодишно у нас около 20 са образуваните наказателни производства.

Тя припомни, че по данни на Международната организация по труда в световен мащаб жертвите на трудова експлоатация са 21 милиона души, а приходите от трафик с цел трудова експлоатация се оценяват годишно в рамките на 3,5 милиарда евро по данни на Европол .

“Около 3000-4000 са жалбите за неизплатени заплати, като сред тях има и колективни, каза омбудсманът в отговор на въпрос има ли точна статистика за това колко хора са жертва на трудова експлоатация в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още