IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Нешев: Оптимистично е да имаме въздушна линейка до 2023 г.

Планините са пълни с хора, но туристите непрекъснато подценяват условията, посочи директорът на Планинската спасителна служба

10:42 | 04.01.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Според него е оптимистично да имаме въздушна линейка до 2023 г., но допълни, че един хеликоптер не може да покрие цялата страна.

По думите му периодът трябва да се използва за създаване на регламент - да има изградена система, екипажи, които да летят с хеликоптера, както и административен капацитет.

"Проблемът е, че има ситуации, в които няма смисъл да рискуваш хора по такъв начин и толкова дълго време, както беше на 2 януари“, коментира конкретната ситуация планинският спасител.

Нешев посочи, че планинските спасители вече са близо до тялото на загиналия под връх „Жълтец“ турист в Стара планина. Той напомни, че Тодор Желязков, познат като DJ Emotion, се подхлъзва при спускане по стръмен и опасен склон при слизането от върха. Според спасителите е починал на място от травмите си. В заслон "Ботев" са още спътникът на загиналия мъж и други двама туристи от Сопот. Те са в добро здраве. На място има храна и всичко необходимо, за да останат до подобряване на условията.

"Днес условията са почти толкова тежки колкото вчера. Но имаме лек напредък, в момента екипът е подминал заслон "Ботев", движи се в посока Жълтец и започва акцията по изваждане на тялото", съобщи директорът на Планинската спасителна служба към БЧК.

Емил Нешев подчерта, че това е един от най-сложните и трудни маршрути в зимната планина в България. По думите му туристите са били наясно, че денят е прекалено къс за този маршрут и е можело трагедията да бъде избегната.

"И снощи имаше акция в района на Мусала, която в момента завършва. Тече прибирането на пострадал туристи - с контузен долен крайник е, не може да се придвижва сам. Двама са били туристите", информира за поредната акция на ПСС Емил Нешев.

От думите му стана ясно, че в момента планините са пълни с хора, но туристите непрекъснато подценяват условията.

Защо в България няма спасителни хеликоптери?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
.....,глас в пустиня.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Безобразие е някои администратори послушно да отговарят за недомислията, хаоса и безхаберието към хората на сега управляващите. В лицето на борисов вожда те могат да носят пари кеш в САЩ (индулгенция?) за стари самолети, които кой знае кога и дали ще получим, онзи агент Иван да харчи милиарди за друго въоръжение, да гледаме кюлчета злато до спящия гол напреко на леглото вожд, той да се раздава пари безразборно от Жипката, да сме с най-висока смъртност в СВЕТА и да НЯМА пари за въздушни линейки (хеликоптери). ПРОСТО е недопустимо. САМО това да бешие, това правителство не трябва да се търпи и ДЕН!!!! Хора, събудете се! Става дума за вашия живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още