IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгени Крусев подаде оставка заради скандала с трамвайното трасе на "Графа”*

Зам.-кметът по транспорта на София е призован от прокуратурата като обвиняем за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

13:23 | 04.12.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Столична община</em></p>

Снимка: Столична община

Заместник-кметът по транспорта на София Евгени Крусев подава оставка.

Това съобщи той на извънреден брифинг в Столичната община. Като повод за това той посочи, че е призован от прокуратурата като обвиняем за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". 

Евгени Крусев бе на поста малко повече от година, след като предшественикът му на поста Любомир Христов също подаде оставка след скандал с ремонт на спирки, пише Dnes.bg

Вчера Крусев е получил призовка от прокуратурата заради ремонта.

Самият Крусев в понеделник твърдеше, че призовката му е да даде само показания.

"Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в случая е да си подам оставката, за да може разследващите да си свършат изцяло работата", заяви той.

Крусев посочи, че ще направи нужното, за да защити името си и точно заради това подава оставка.

Той допълни, че от общината оказват пълно съдействие на всички разследващи органи, които се занимават с ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

"Изпратили сме цялата документация, която е изискана. Ще продължим да оказваме пълно съдействие", обясни още досегашният заместник на Йорданка Фандъкова.

"В качеството си на възложител на процедурата нося отговорност и ще продължа да я нося и в хода на проверката на прокуратурата...Ако съм бил подведен от проектант или друг участник в целия процес по направата на проекта, се надявам Прокуратурата да го установи", коментира Евгени Крусев.

Според него ул. "Граф Игнатиев" "от един ориенталски битак става една от красивите улици на София".

В края на октомври държавното обвинение започна проверка след информации за нарушения на Закона за обществените поръчки.

Ремонтът на столичната централна улица се прави от фирма "Джи Пи Груп". Стойността на проекта е над 24 млн. лв.

Наскоро Евгени Крусев коментира, че трамвайното трасе на "Граф Игнатиев" със сигурност ще бъде готово до Коледа. Реконструкцията на трасето започна през пролетта.

Още през октомври Гражданската инициатива „Спаси София” поиска оставката на зам.-кмета Евгени Крусев заради съмнения за нередности при изпълнението на обществената поръчка.

В края на октомври държавното обвинение започна проверка след информации за нарушения на Закона за обществените поръчки за ремонта на "Граф Игнатиев".

В основата на съмненията за злоупотреби при търга са т. нар. виброизолационни подложки по трамвайното трасе. Те би трябвало да поемат до 80% от трусовете, предизвиквани от трамваите. С този аргумент Столичната община поставя стриктни изисквания в обявената обществена поръчка. Тези подложки трябва да са изработени от нов материал и да са с маса около 5 килограма на квадратен метър.

За участие в търга са допуснати 4 фирми. Две отпадат, защото не отговарят на изискванията. Едната фирма - "ПСТ Градска среда Зона 2", е отстранена, защото предлага виброизолационни подложки с маса над 15 килограма на квадратен метър или три пъти повече от изискването.

В крайна сметка победител в конкурса е "Джи Пи Груп". Но според инициативата "Спаси София", след като печели търга, фирмата започва да полага съвсем различен материал.

Промяната на вида на използваните подложки обаче не е по решение на победителя в търга. Повече от месец, след като "Джи Пи Груп" вече е започнала строителните дейности, възложителят Столичната община променя изискването за материала.

Оставката на Евгени Крусев е "шах на пешката, за да спасим царицата", коментира, председателят на БСП-София и общински съветник Калоян Паргов*, допълва БТА. Паргов припомни, че редица политически групи в Столичния общински съвет са поискали оставката на Крусев, а от БСП са търсили лична отговорност от кмета на София, а не от заместниците й. По думите му "шах на пешката" не означава, че царицата ще се спаси, защото идва време и царицата да излезе напред и да поеме отговорност.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме подадената оставка на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, посочват в съобщение от Столична община. "Столична община оказва пълно съдействие на проверяващите органи, като всички документи и установени от вътрешната проверка факти са присъединени към проверката на прокуратурата. Като възложител на проекта г-н Крусев носи своята отговорност. Реконструкцията на ул."Граф Игнатиев" е голям проект, при реализацията на който се изисква експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност", заяви Йорданка Фандъкова, цитирана в съобщението. 

Допълнена към 16.20 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 години
а според мен ако двамата си ударите главите, ще се отвори портал към паралелна вселена ! ... или супер масивна черна дупка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
s3
преди 5 години
Ей заради такива ограничени разбирания сме на този хал. Фъндакова вече десетина години се грижи за нашето добро и за столичното развитие и все се намира някой недоволен да критикува. Също като при г-н Крусев, който е вложил много усилия и старание и после само го критикуват. Е не става само с плюене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 5 години
Фъндъкова трябва да бъде заловена, осъдена и вкарана в Сливенският до живот най-напред - после: бушоняците !!! Гербeрастки крадци, мошшшшшеници и пладнешки разбойници, дето не се наплюскаха !!! По Графът наредили някакви мъртвешки паметни плочи меpзотняците - техните имена да бъдат изписани на тях, та пия.ниците да ги оросяват с отпадъчни течности нощно време като излизат от кръчмите в района !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
s3
преди 5 години
Не беше редно уважаемия г-н Крусев да бъде подтикван към подаването на оставка. Не е редно след многото труд и усилия които г-н Крусев е положил за осъвременяването на столицата ни. После ще се чудим защо никой няма да иска да работи усилено за доброто на всички ни.Дано поне г-н Крусев да получи по-добро назначение, например както г-н Георг във Външно например. Поне да има справедливост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
ejko
преди 5 години
Разгеле! Много неприятен тип (иначе да - изигра го бушон, няма съмнение)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
c.r.e.a.m
преди 5 години
Бушоните взеха да гърмят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още