IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова не е получавала сигнали за подкупи, но има жалби за забавено строителство

Столичният кмет призова за търпение, защото и това лято движението в София ще бъде трудно заради ремонти

10:31 | 04.05.18 г.
<p>
	Йорданка Фандъкова инспектира ремонта на бул. &quot;Овча купел&quot;. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Йорданка Фандъкова инспектира ремонта на бул. "Овча купел". Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Никога не съм получавала сигнали за искане на пари, но съм получавала изключително много сигнали за забавено строителство. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира в ефира на bTV ситуацията със столичния район „Младост”. Кметът на населеното място Десислава Иванчева все още е в ареста за обвинение в корупция, а посоченият от нея заместник Владимир Клисуров обяви, че не иска да бъде изпълняващ длъжността.

„Не беше приятно това, което видяхме (при ареста на Иванчева – б.р.), за мен обаче е много тревожна ситуацията в район „Младост” – вторият по големина в София, с над 110 хил. души, които вече толкова време нямат нормално административно обслужване. Това е изключително важна задача, от която, за съжаление, кметският екип абдикира”, заяви Фандъкова.

По думите ѝ единствената оставка, която Клисуров е подал, е като зам.-кмет на „Младост”, а тя може да бъде разписана само и единствено от… действащия кмет, който е в ареста. Йорданка Фандъкова подчерта, че тя може да е кмет на цялата Столична община, но не може да освободи Владимир Клисуров.

Столичният градоначалник посочи още, че в района има затруднения в изпълнението на общински задачи, които не са от скоро. „Вече чакаме повече от година актовете за общинска собственост на два отчуждени имота, които ще се използват за улици“, посочи Фандъкова и дпълни, че напомнителните писма за забавени преписки, издадени за „Младост” са средно два пъти повече, отколкото в другите райони.

„Г-жа Иванчева и г-н Клисуров бяха част от протестиращите граждани преди 2 години, когато започна да се строи един обект на място, където всички сме категорични, че не трябваше да се строи. Аз тогава заявих категорично, че тези проблеми трябва да се решават индивидуално, конкретно. Вместо да се решават проблемите балансирано, те се заключват в чекмеджетата”, посочи кметът и допълни, че за 2 години до „Московска” 33 не е стигнал нито един доклад за конкретен казус с предложение за конкретно решение. 

Относно информацията, за „СРС” разговор между Иванчева и сочения за посредник в корупционната сделка Петко Дюлгеров, Фандъкова е подала официално запитване в прокуратурата дали има такъв разговор в материалите по делото, а отговорът е бил отрицателен.

Столичният кмет коментира и ремонтите в София, като по думите ѝ най-важният проект за следващите години, е разширяването на Околовръстния път от „Младост” до магистрала „Тракия” и от „Бъкстон” до „Люлин“. За първия участък тече обществена поръчка, финализира се проектът за втория, който е и най-тежкият, уточни Фандъкова.

Премиерът Бойко Борисов подкрепя проекта и е готов да осигури финансирането, подчерта кметът.

Още от 7 май ще спре движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев” в центъра, за да се направи цялостна реконструкция на района. 

На 1 юли ще започне ремонт в „Овча купел” – последният участък от разширението на „Монтевидео”. След по-малко от месец пък започва работата по довършването на разширението на бул. „Тодор Каблешков”, като стартът е можел да бъде и по-ранен, но кметът специално е поискала да се изчака завършването на най-малките ученици. От лятото ще се ремонтират трамвайните линии по част от бул. „България”.

„Само моля за търпение, защото ще бъде трудно движението и това лято”, призова Йорданка Фандъкова.
Тя опроверга и информациите, че може да подаде оставка по здравословни причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още