IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският бизнес: Интересите ни са в инфраструктура, индустрия, услуги

Липсва квалифицирана работна ръка, затова върнете младите и българите от чужбина, призова Стефан Дьолае, президентът на ФБТК

17:58 | 14.09.20 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Стефан Дьолае, председател на ФБТИК.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БТА</em></p>

Стефан Дьолае, председател на ФБТИК. Снимка: БТА

Френските компании, работещи в България, искат да разширят производството си, но срещат трудности заради липсата на квалифицирана работна ръка. Това ограничава развитието и инвестициите тук, каза президентът на Френско-българската търговска камара Стефан Дьолае в интервю за Bloombetg TV Bulgaria.

"Ще бъдем задължени, а и България също е задължена да запази елитите си, да запази младите, новозавършващите и на всяка цена на върне българите от чужбина", посочи той по време на първата среща в началото на новия сезон на Френско-българска търговска и индустриална камара (БФТИК), на която тя представи новите си членове и очакванията си до края на годината и 2021 г.

Стефан Дьолае напомни, че през тази година в България стъпиха две нови френски компании -  инвестиционният фонд Meridiem, участник с 49% в консорциума Соф Кънект, избран за концесионер 35+15 на летище София и BiC, която отвори в София център за глобални счетоводни, HR и софтуерни услуги.

"В индустриалния сектор смятам, че има компании, след това, което направихме за Latecoere преди две години, които също искат да дойдат в България, каза президентът на ФБТИК и посочи, че това е ниършоринг. - Това означава, че се чувстваме по-удобно да инвестираме в дестинации, по-близо до родината."

За следващата година той очаква решение на проблема с Covid-19 и "България да намери истинската си привлекателност спрямо ЕС".

"България да покаже новото си лице - политическо лице, ново лице на бизнес климата след този нестабилен период, през който преминаваме днес", съветва Дьолае.

Той информира, че интересите на френския бизнес са главно в индустрия, инфраструктура и услуги и коментира, че на тези области Франция особено държи.

Кои френски компании искат да разширят заводите и капацитета си в България? Къде на територията на България са разпределени фирмите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още