IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Функционира ли нормално системата за ранно предупреждение при бедствия?

Малките населени места остават без връзка с останалата част от страната при бедствие, предупреди депутатът Дора Янкова

11:26 | 16.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

В България функционира национална система за оповестяване на бедствия и аварии, която е на две нива – за администрацията на държавата и за населението (сирените). Това обясни в Народното събрание вътрешният министър Валентин Радев. Той отговори на въпрос на депутата от БСП Дора Янкова, според която системата не функционира нормално.

Янкова посочи за пример бедствието с ураганен вятър в Родопите в началото на годината, когато малките населени места са били без връзка с останалата част от страната. Според нея тогава никой не е знаел какво се случва в този регион. 

Радев разказа как функционира системата за предупреждение на изпълнителната власт. Чрез нея информация могат да получат 28 хил. длъжностни лица, включително и организации на доброволци. Системата изпраща предварително записани съобщения за бедствие, а длъжностното лице удостоверява със специален код, че е получил предупрежданието.

Всеки месец се извършват тренировки на системата. Тя вече е тествана и в реални условия – през миналата година са свиквани три щаба при национални бедствия, обясни вътрешният министър.

Той беше категоричен, че на ниво МВР, армия и други държавни институции системата работи. Според него проблемът е на местно ниво, затова и връзката е била прекъсната именно с малките населени места. Затова и Радев посочи, че областните управители също имат своите задължения за поддръжка на системата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още