Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ГЕРБ няма да подкрепи свободната продажба на земя за чужденци

В Европейския парламент има настроения срещу покупката на земеделска земя от чужденци, което изкривява пазара

ГЕРБ няма да подкрепи свободната продажба на земя за чужденци

Снимка: Архив Ройтерс

ГЕРБ потвърдиха, че парламентът няма да подкрепи промяна, с която се премахват пречките чужденци да купуват земеделска земя в България. Това е изискване на ЕС, което страната ни вече отложи веднъж и Европейската комисия започна наказателна процедура срещу държавата.

Заради това Министерският съвет се готви да предложи забраната да падне, но парламентът твърдо ще гласува против, ако изменението влезе в Народното събрание, потвърди зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата

Мнозинството в защита на земята бе формирано по инициатива на лидерът на БСП Корнелия Нинова, а всички групи без ДПС я подкрепиха. Днес Цветанов й благодари, но и разкритикува евродепутатите от БСП, че не са я информирали, че в Брюксел също тече дебат по темата, който може да доведе до мораториум върху започналата наказателна процедура срещу България.

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев обясни, че в Европейския парламент има нагласи срещу разпоредбата, която дава възможност на чужденци да купуват земеделска земя в страните-членки. Той съобщи, че институцията е изготвила доклад до Европейската комисия, в който предупреждава, че свободната продажба на земя е довела до навлизане в селското стопанство на инвестиционни фондове, които нямат нищо общо с него.

В доклада е посочено още, че свободната продажба е довела до концентрация на земя и до тотално изкривяване на пазарите в отделните държави и навлизане на капитали от трети страни с чисто спекулативен характер.Председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева обяви, че предстои обществен дебат, с който да се предложи нова регулация и да се отговори на обществените настроения.

Тя даде да се разбере, че промяна в закона все пак ще има, но ще бъде такава, с която да бъде намерен баланс между националните интереси и европейските ценности.

По статията работиха: автор Вера Александрова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЕК одобри Националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.