IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор разпореди проверка за осъдените извън затворите

До 2 февруари апелативните прокуратури са задължени да изготвят обобщени доклади

14:24 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка във всички районни и окръжни прокуратури за това колко са осъдените на затвор, чиито присъди не са приведени в изпълнение.

Разпореждането е за извършване на проверки относно срочността и ефективността на предприетите действия и мерки за установяване на осъдени с влезли в сила присъди с неприведени в изпълнения наказания „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“, съобщава се на сайта на прокуратурата.

Проверката цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и положителни практики при изпълнението на наказанията, с оглед повишаване ефективността на издирвантелната дейност.

Главният прокурор е разпоредил да бъдат проверени и всички преписки, по които присъдата е изпратена за изпълнение на Областните звена „Охрана“ при Министерство на правосъдието и в прокуратурите не е получено уведомление за задържане на осъдените лица. 

В срок до 2 февруари апелативните прокуратури са задължени да изготвят обобщени доклади, съдържащи информация за общия брой на образуваните изпълнителни преписки с наложено наказание „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“, по които не са издирени и задържани осъдените с влезли в сила присъди.

Обобщените доклади ще бъдат анализирани от прокурори от отдел „Съдебен“ във Върховна касационна прокуратура.

По инициатива на главния прокурор ще бъде проведена среща с професионалното ръководство на МВР, с ръководството на главна дирекция “Охрана“ при Министерството на правосъдието за набелязване на конкретни действия по подобряване на издирвателната дейност при привеждане в изпълнение на наказанията „лишаване от свобода“ и „доживотен затвор“.

Ще бъде обсъдена необходимостта от изготвяне на предложения на законодателни промени за повишаване срочността и ефективността на действията по изпълнение на съдебните актове, както и промени, целящи недопускане на осъдени лица с влезли в сила присъди да се отклонят от изтърпяване на наказанията и да останат ненаказани.  

Над 500 престъпници с ефективни присъди са избегнали правосъдие и се укриват, въпреки че са осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор, допълва агенция Фокус. Това сочи анализът на прокуратурата на данните от първоинстанционните прокуратури. Справката се базира и на данните на около половината от прокуратурите. Данните представи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг във връзка с разпореждането на Сотир Цацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още