IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Възможно е да има актуализация на пенсиите до края на годината

Редовно правителство трябва да реши как може да се направи актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване и централния бюджет

11:14 | 03.07.21 г.
<p>
	Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев,&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Актуализация на пенсиите до края на годината е възможна при действащ парламент и при редовно правителство, за да се вземе политическо решение по какъв начин може да се направи актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване и централния бюджет и очакванията на хората да бъдат постигнати”, каза пред Нова телевизия  министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

По думите му в момента служебното правителство подготвя предложения, за да покаже какви са вариантите, по които би могла да се направи справедлива актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване в частта за пенсиите.

„Двата основни компонента, които определят размера на индивидуалните пенсии, са продължителността на осигурителния стаж и размерът на осигурителния доход, върху който са внасяни осигурителни вноски в държавното обществено осигуряване. Това, което правим в момента, е да покажем вариантите, които биха могли да бъдат използвани при актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване, така че да се получи справедливо увеличение на всички пенсии, отпуснати към определена дата“, каза Донев.

Един от вариантите, върху които се работи в момента, е преизчисляване на пенсиите спрямо осигурителния доход от 2018 или 2019 г. Според министъра необходимият ресурс за подобно преизчисляване на пенсиите е над 2,5 млрд. лв. годишно и той ще нараства през следващите години. „В момента с финансовия министър работим за това да покажем източника, който може да покрие този разход в бюджета на държавното обществено осигуряване“, отбеляза Донев.

Другият вариант е увеличаване на тежестта на стажа, който в момента е с коефициент 1,2, а вариантите на социалното министерство включват увеличение до 1,3-1,4%. Според Донев това е по-справедливият вариант, тъй като ще обхване по-голяма част от отпуснатите пенсии към настоящия момент. „С изчисляване на пенсията при нова база на осигурителния доход голяма част от пенсионерите – между 500 хил. и 700 хил. души, няма да получат такова увеличение. При втория вариант много по-голяма част ще получат увеличението“, каза социалният министър.

По думите му таванът на пенсиите няма да участва в увеличаването на размера на пенсиите, но има вариант за увеличение и на максималния размер на пенсиите с между 5% и 10%.

Социалното министерство работи по предложение за увеличение на енергийните помощи заради увеличението на цените на тока и парното от началото на този месец, но размерът все още не е ясен. Работи се за това всички пенсионери, които са получавали енергийно подпомагане през 2020-2021 г., да не отпаднат от подпомагането, каза Донев.

По отношение на заетостта министърът заяви, че се наблюдава връщане на нивата отпреди пандемията, а безработицата намалява, като принос за това има и сезонната заетост. „5,2% е безработицата в момента, сезонната заетост дава своя принос за това, но все още не в такива размери като преди. Под 10% са сезонните работни места“, каза социалният министър.

Той обаче допълни, че има търсене на сезонни работници, основно в секторите на хотелиерство, ресторантьорство, селското стопанство, строителството, търговията и услугите., а постепенно секторите със сезонна заетост започват да се възстановяват.

Над 144 хил. души са заявили при регистрация в бюрата по труда, че са съкратени в резултат на коронакризата, съобщи още Донев и допълни, че чрез различните мерки голяма част от загубилите работа българи са намерили нова.

Пандемията и породената от нея несигурност са довели и до бум на трудовите нарушения. Над 1350 са случаите на работа без трудови договори, основно в секторите на сезонната заетост, докато предишни години те са били под 500, каза Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още