IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Николов: Пестициди в розовите насаждения поставят в риск бизнеса

Външните пазари принуждават розопроизводителите да вървят към биологично земеделие посочи председателят на Националната асоциация на розопроизводителите

20:30 | 06.06.22 г.
Хр. Николов: Пестициди в розовите насаждения поставят в риск бизнеса

"Има национална програма за подпомагане на разходите за защитни мероприятия и в момента намаляваме и свеждаме до минимум употребата на пестициди в розовите насаждения. Външните пазари принуждават розопроизводителите да вървят към биологично земеделие, посочи той и потвърди, че конвенционалното земеделие все повече отстъпва пред биологичното.

Николов смята обаче, че „държавата не дава достатъчно стимули, за да се върви в тази посока“.

Според него освен неподходящите климатични условия по време на розобера тази година най-голямото предизвикателство пред розопроизводството е липсата на работна ръка. „Във всяка градина се работи с 40-50% от необходимите хора и навсякъде има загуби на цвят, посочи той. Николов пресметна, че около 30 хиляди работници са нужни за прибиране на реколтата, като в момента има не повече от 15 хиляди. По думите му причината е в неатрактивното заплащане. „В Западна Европа се предлагат в пъти по-добро заплащане, въпреки че в България на работниците се заплаща 50% от продажната цена на розовия цвят“, заяви Николов.

Председателят на Националната асоциация на розопроизводителите посочи, че агропроизводителите загубиха сериозен процент от приходите си през последните години, защото пропускат множество важни, задължителни агротехнически и защитни мероприятия.

Той обясни, че помощите, които се предвиждат за бранша – около 5 млн. лева са свързани със загубите по време на пандемията от миналата година и нямат отношение към настоящите загуби. Николов е на мнение, че те ще помогнат на стопаните да компенсират загуби и пропуснати ползи. Той обаче е категоричен, че средствата не са достатъчни, но ще дадат възможност на фермерите да се погрижат за градините си, ако ги използват по предназначение.

„Държавата дава сериозни средства на стопаните и догодина можем да разчитаме на добра реколта и да се борим за добра цена за работниците. Ако не се използват парите за торове и грижа, догодина ще е по-силно предизвикателството", предупреди председателят на Националната асоциация на розопроизводителите.

Защо розопроизводителите под себестойността в производството на рози? Има ли необходимост от промени в Закона за маслодайната роза? Ще има ли целеви средства и стратегия за развитие на розопроизводството? Кога регистърът на розопроизводителите ще стане публичен и в електронен вид? Достатъчен ли е контролът върху дейността на розопроизводителите? Как иновациите навлизат в розопроизводството и защо малките стопанства не могат да се възползват в пълен мащаб от технологичния напредък? Кои са пазарите, на които се реализира българската продукция? Има ли подценени международни пазари и кои са те? Как войната се отразява на бранша? Защо е нужна национална стратегия за развитие на розопроизводството в България?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още