IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И „Витоша ски" били готови веднага да подменят Княжевския лифт, но законово

Съоръженията на Витоша трябва да се сменят с нови и модерни, посочват от дружеството

14:48 | 08.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ден, след като представители на три министерства и Столичната община обявиха, че имат категорична воля за възстановяване на Княжевския лифт въпреки нежеланието на собственика, самият той - „Витоша ски" АД, заяви готовност веднага да подмени Княжевския лифт.

„Витоша ски“ АД се присъединява към становищата на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и на ръководителите на ресорните ведомства за това, че съоръженията на Витоша трябва да се сменят с нови и модерни. Доволни сме, че всички вече сме на едно мнение за подмяната на лифтовете. Ние настояваме за това от 10 години. Големият въпрос е, че модернизацията трябва да бъде съобразена с всички нормативни актове и закони, посочва се в позиция на дружеството. 

След среща на кмета Йорданка Фандъкова, министрите на екологията и земеделието, както и представители на спортното министерство и Столичния общински съвет вчера стана ясно, че Княжевският лифт може да бъде ремонтиран без промяна в плана за управление на Витоша и по съществуващото трасе. Главният архитект на София Здравко Здравков посочи няколко възможни сценария за ремонта на Княжевския лифт без промяна в плана за Витоша. Единият е лифтът да бъде възстановен в съществуващото трасе. Ако се налага удължаване на някое от на трасетата, едва тогава може да се пристъпи към изменение на плана за управление на парка.

От „Витоша ски“ АД посочват, че ще изчакат официалните становища и писмените мотиви относно законността за възможната подмяна на съоръженията.

„Когато пристъпим към смяната на съоръженията, ние държим те да са произведени и монтирани от световните лидери на пазара – „Допелмайер“ или „Лайтнер“. Именно те категорично отхвърлиха варианта, при който могат да се използват старите фундаменти“, пише в позицията.

Във връзка с изказванията на главния архитект на София Здравко Здравков, че е възможно върху старите фундаменти да се монтират нови стълбове, от дружеството посочват, чеискат среща с него с водещите инженери и конструктори в производството на лифтове. На нея трябва да стане ясно дали е възможно или не подобна идея.

Според дружеството цялата процедура за приемането на специализирания устройствен план може да се случи в рамките на 3 месеца и да бъдат поръчани съоръженията.

„Ние сме готови незабавно след получаването на всички разрешения, да пристъпим към подмяна на лифтовете, но единствено и само в рамките на закона“, казва се в становището.

„Витоша ски“ е собственост на италианеца Ерик Гумерер, който е изпълнителен директор на световния лидер в производството на оръдия за изкуствен сняг TechnoAlpin. Бизнесът с изкуствен или програмиран сняг, както е техническото му наименование, надхвърля 300 млн. евро. Само TechnoAlpin печели над 100 млн. евро годишно от снежното си производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още