IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илияна Йотова: От 2013 г. досега 4 млн. души са подали молби за убежище в ЕС

Подцениха се мащабите на мигрантската криза, заяви вицепрезидентът

16:13 | 01.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От 2013 г. до този момент по официална статистика 4 млн. души в държавите членки на ЕС са подали молби за убежище, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри днес в София конференция "Миграция и човешка сигурност в посткризисна България".

Йотова отбеляза, че само за миналата година молбите за убежище са над 700 хил., като уточни, че става дума за официално подадени молби за международна закрила, а голяма част от хората, които пристигат, изобщо не са обхванати от тази система, предаде БТА.

Според нея още от самото начало на мигрантската криза са пропуснати много моменти и тревожни сигнали, че не става дума за моментно състояние. Подцениха се мащабите на кризата, а след това дойдоха страховете, които се подклаждаха много умело от различни елементи, смята Йотова.

По думите ѝ целият въпрос за миграцията тръгна само в една посока - сигурност на границите и оттук се е появил и разнобоят между държавите членки. 

Борбата с последствията измести борбата с причините, смята вицепрезидентът. Тя отбеляза, че от самото начало подходът е бил европейските институции да измислят формулата, а страните-членки - да я изпълняват.

По думите ѝ по-успешен подход би било, ако се беше направил по-сериозен анализ на самите държави членки как могат да се справят с миграционните вълни, като се отчетат спецификите и чак тогава да се търси общностният, европейският подход.

Според нея динамиката на действия на европейските институции е доста по-забавена от реалните предизвикателства на мигрантските вълни. Реформата "Дъблин" вече пета година буксува, коментира тя и допълни, че е възможно целият пакет, свързан с политиката на убежище в ЕС, да бъде прехвърлен дори за следващия мандат.

Тази политика, която е провеждана до този момент, не докосна темата за интеграцията, коментира още Илияна Йотова и допълни, че става дума не само за бежанската криза, но и за вътрешноевропейската миграция.

Тя обърна внимание и на темата за българите в чужбина и отбеляза, че те са неделима част от българската държава и българското общество. За съжаление у нас се формира определен нихилизъм към хората, които напускат страната ни, посочи Йотова. Според нея трябва нов подход за работа с нашите емигранти.

Трябва нови политики за работа с тези хора, защото те имат нужда да им се защитават правата като български граждани и от българската държава, каза вицепрезидентът. В контекста на Brexit ще следим при какви условия ще се трудят, ще следим и за условията на живот, при които пребивават, заяви Илияна Йотова и отбеляза, че тези наши съграждани имат потенциал и капацитет, които могат да бъдат полезни и за нас, и за страните, в които живеят. Тя каза, че ще стои и въпросът за политическото представителство на тези хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още