IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия иска да засили икономическото сътрудничество с България

В сферата на образованието има поле за засилване на обмена, заяви индийският президент Рам Нат Ковинд

13:45 | 06.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Радев и Рам Нат Ковинд в София <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Румен Радев и Рам Нат Ковинд в София Снимка: Ройтерс

Индия иска да увеличи сътрудничеството си в сферата на бизнеса, икономиката и инвестициите с България, като особено в сферата на образованието има поле за засилване на обмена. Това е заявил индийският президент Рам Нат Ковинд по време на среща с българския премиер Бойко Борисов в четвъртък, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, цитирани от БТА.

„Бихме искали да увеличим значително сътрудничеството в бизнеса, икономиката и инвестициите от Индия в България. Особено в областта на образованието имаме поле за засилване на обмена“, е подчертал президентът.

На свой ред българският премиер е посочил, че „това посещение е много знаково за нас и ще спомогне да увеличим интензитета на нашите отношения в различни сфери“.

Фокус на разговорите между двамата е бил поставен върху възможностите за задълбочаване на икономическите отношения и сътрудничеството в областта на образованието и науката между двете страни. 

В същото време по-рано днес Ковинд и българският му колега Румен Радев откриха в Южния парк в столицата паметник на водача на индийското движение за независимост Махатма Ганди. 

Модерна Индия и днес се ръководи в изграждането на съвременната държава от заветите на Махатма Ганди, каза при откриването Румен Радев, цитиран от БТА.

По думите му мирният подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна България.

Индийският държавен глава на свой ред благодари на всички, които са допринесли за откриването на паметник в София. Дълбоко благодарен съм на българския народ, че е отредил това вечно място и дом за паметник на Махатма Ганди, заяви той. В днешните времена на раздор, необуздано насили, на разруха мислите и ценности на Махатма Ганди са още по-актуални, отбеляза индийският президент.

По думите на Рам Нат Ковинд Махатма Ганди има силна връзка с България, негов близък приятел е българският художник Борис Георгиев. Индийският президент заяви, че днес е свят ден за българския народ и го поздрави по повод Съединението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още