Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Индустрия 4.0 ще осигури по-високи заплати

Според заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов дигитализацията и цифровизацията са един от механизмите за запазване на възходящия тренд в икономиката

Индустрия 4.0 ще осигури по-високи заплати

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.  Снимка: Министерство на икономиката

Индустрия 4.0 ще доведе до създаването на по-високопродуктивни работни места, по-високи заплати, по-добър стандарт. Това коментира Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров по Bloomberg TV Bulgaria.

„От една страна, Индустрия 4.0 е свързвана с т.нар. индустриална революция. Третата индустриална революция свързвахме с автоматизацията и навлизането на интернет. В момента вече говорим за един по-дълбок процес – навлизане на на дигитализацията и цифровизацията изобщо в икономиката, в обществото. Именно затова аз вече споделих, че трябва да говорим за социално-икономическа система 4.0“, каза Борисов.

По думите му дигитализацията/цифровизацията е един от глобалните трендове.

Още по темата

„Наблюдаваме един добър икономически растеж в световната икономика. Очакванията са той да бъде около 3%. В България очакваме тази година икономическият растеж да бъде 4%. Нашите амбиции са и за по-голям процент“, коментира още заместник-министъра на икономиката.

Борисов посочи, че дигитализацията и цифровизацията, които навлизат в обществото, са един от механизмите за запазване на този тренд.

„Да получаваме по-високи нива на добавена стойност, по-висока продуктивност в предприятията и в бизнеса, които в крайна сметка водят до едно по-ускорено социално икономическо развитие, както и по-високи заплати е ключът към успеха, смята Лъчезар Борисов..

Според заместник-министъра на икономиката българският бизнес осъзнава това и в определена степен е готов.

„В България има много компании, които вече са на доста високо ниво в тази сфера, когато говорим за Индустрия 4.0. Ролята на държавата е да създава най-добрата среда за бизнеса, така че той да може да се справи с предизвикателствата. А обществото ще спечели от по-високата производителност, по-високите заплати“, каза още Борисов.

Вижте още във видеото

гледано: 2380   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
4
 
5
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не знам защо толкова се страхувате от роботизация? Например - в София няма асансьорни техници. Работещите в момента в този отрасъл са прехвърлили пенсионната възраст. Роботи тази работа не могат да свършат.
В София няма водопроводчици. Не говоря за самоуки "майстори", а за обучени и квалифицирани кадри. А за завършили строителния техникум и реално практикуващи дори не ми се говори.
Реално т.н. средни техници или пък квалифицирани майстори, минали през дългия път на обучение и практика, са много по-редки от "програмисти". А трудно един робот може да направи индивидуална гипсова шпакловка.
Е, то е трудно да се намерят и роботи по усвояване на еврофондове ама май това не е Индустрия 4.0
0
 
4
 
4
khao до: studioaa
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
абсолютни лъжи, доходите сега са поне 3 пъти (ако не и 5 пъти) по високи от 80-та !
1
 
5
 
3
bgMan до: studioaa
преди 10 месеца
Това отчасти е така и защото днес има 10 пъти повече неща за купуване отколкото имаше и се произвеждаха през 1980-та.
5
 
3
 
2
преди 10 месеца
Вие сигурно се шегувате. Днес заплатите у нас са по-ниски отколкото са били през 1980. Да за близо 40 години заплатите днес са 2 пъти по-малки днес по покупателна способност от нивото им през 1980, а за САЩ има постоянен спад на доходоите от 1970 или последния президент, при който е имало ръст в реално измерение на доходите е Ричард Никсън. Причината за това не са компютите, а глобализацията и свободната търговия, която доведе до аутсорсване на над 250 милиона работни места от Европа и САЩ в Индия, Китай, Виетнам и Индонезия.
3
 
2
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Нали същото беше казано като навлязоха компютрите? Да, ама Не!

Още от Икономика и политика
ARPharM: Нови регулации ще затруднят достъпа до иновативни лекарства още повече