IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интермодален терминал ще бъде изграден в Русе до края на 2025 година

Стойността на проекта е 52 млн. лв. без ДДС, а изграждането на съоръжението в Индустриалния парк ще започне в началото на следващата година

22:24 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Интермодален терминал ще бъде изграден в Русе до края на 2025 г. Това обявиха заместник-генералният директор "Стратегия и инвестиции" на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Мария Генова и ръководителят на Звеното за подготовка, управление и изпълнение на проекти "Гарови комплекси и терминали" към НКЖИ арх. Александър Туджаров.

Терминалът ще бъде изграден в района на Индустриалния парк. Стойността на проекта е 52 млн. лв. без ДДС. Очаква се началото на изграждането на съоръжението да бъде поставено в началото на 2023 г.

"Основните ползи от интермодалния терминал са социално-икономически – ползи за бизнеса и повишаване на приходите на местния бюджет, ще бъдат открити нови работни места", каза Туджаров, цитиран от БТА.

По думите му превозът на товари ще бъде по-безопасен, когато премине от шосейната към железопътната инфраструктура. Ще намалеят тежките пътно-транспортни произшествия, трафикът също ще се облекчи.

"Имаме убеденост, че до края на 2025 г. ще сме приключили с изграждането на интермодалния терминал и ще сме стартирали процедура за концесионер, който ще експлоатира терминала", обясни Туджаров.

Според анализите в началото терминалът ще може да обработва около 60 хил. контейнера годишно.

Предвижда се още рехабилитация на жп спирка "Товарна гара" в Русе, както и реконструкция на Централната железопътна гара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още