IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издател: Обещанията, че по-ниският ДДС за книгите ще намали цената, се сбъдват

Намаленият данък трябва да остане в сила и след 2022 г., съветва Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство „Сиела Норма“

10:06 | 31.12.20 г. 1
Издател: Обещанията, че по-ниският ДДС за книгите ще намали цената, се сбъдват

Той коментира отражението на пандемията върху издателството и посочи, че компанията отчита 3-процентен ръст в оборота към 15 декември, а в брой продадени книги ръстът е много по-голям - 17%.

“Резултатите ни във финансов план се запазват, а читателите са получили много повече книги на по-ниска цена”, заяви директорът на „Сиела Норма“.

Според него намаленият данък трябва да остане в сила и в “никакъв случай дори не трябва да се обсъжда темата как от 2022 г. да бъде възстановено високото му ниво”.

“При онлайн търговията с книги отчитаме ръст от 200% на годишна база през 2020 г.”, отчете още издателят.
Тодоров обаче посочи, че делът на електронните книги спада като процент от общите продажби.

“Книжарниците като физически магазини все още имат място в живота на хората, защото книгата е нещо материално и защото живият контакт с консултантите е много ценен”, смята изпълнителният директор на „Сиела Норма“ и прогнозира, че със сигурност физическите книжарници ще могат да оцелеят още дълго време, да се развиват и дори да имат ръст в оборота.

За 2021 г. Тодоров очаква бързо разпространение на ваксините и силно лято и есен за книгоиздателския и много други бизнеси.

Как се отрази на книжния пазар коронакризата? Какво ще бъде книгоиздаването в дигиталната ера? Защо тенденцията е читателите да се завръщат към хартиените книги? Кои са най-четените книги през 2020 г.? В какъв тираж излизат бестселърите? Търсят ли читателите приложенията с книги в аудио вариант?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
както и обещанията че кръчмите няма да свалят цените ... също се сбъднаха! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още