IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение

Това ще даде възможност на отделните градове да обявяват ваканции, да бъдат затваряни нощни клубове, молове и др.

00:04 | 13.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Днес се провежда извънредно заседание на Съвета за сигурност при премиера Бойко Борисов. <em>На снимката: Венцислав Мутафчийски. БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Днес се провежда извънредно заседание на Съвета за сигурност при премиера Бойко Борисов. На снимката: Венцислав Мутафчийски. БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение, стана ясно след извънредното заседание на МС.

„Мерките не дават достатъчно резултат – неспазването на карантината. С една дума – очаквайки, че самодисциплината и това да заразиш други хора с един не толкова опасен, но вирус, налага ... И затова ние взехме решение в една точка. Във връзка с разрастването на епидемията предлагаме на НС да бъде обявено извънредно положение заради вируса“, обясни премиерът Бойко Борисов.

По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали и т.н, уточни премиерът.

С това България стана поредната страна в Европейския съюз, която предприема нови, по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Това се случва на фона на актуалната информация от проведената по-рано днес телеконференция между здравните министри от държавите членки на ЕС.

„Намираме се в основата на стръмната крива, която ще се прояви в следващата седмица. В повечето държави в региона се набелязват мерки и от правителствата. Новата ситуация изисква по-бързи решения и действия от здравните и държавните власти. Натрупахме впечатление за готовността на здравната система и как се справят гражданите. Оказа се, че има съществени слабости“, каза Венцислав Мутафчийски, председател на Националния кризисен щаб срещу коронавируса.

Вицепремиерът Томислав Дончев също говори пред медиите след заседанието на МС. В рамките на тази седмица България ще ограничи влизане и излизане до някои държави, които са особено засегнати.

„Въпреки че сме в долната част на кривата, с малко заразени, считаме, че сега е времето за по-сериозни действия. Въз основа на член 84 от Конституцията предлагаме на НС да обяви извънредно положение още утре“, каза той.

По думите му правителството ще вземе всички мерки за ограничаване на вируса, което включва и законодателни промени, където е нужно. Основните проблеми са свързани с ограничение на пътуванията. „Ние имаме нужда да ограничим пътуванията на български граждани до някои страни и да ограничим влизането от тези държави. Нужна е по-строга социална дистанция. Ще е необходимо по-категорично оформяне на санкционни режими, които да включват глоби и забрана на социални плащания“.

„Търсим финия баланс между това да гарантираме живота и здравето и да съхраним стопанския живот на страната. Извънредно положение не значи спиране на стопанския стокооборот и ограничаване на граждански права, с изключение на правото на свободно движение – по очевидни причини. И сега има текстове в закона, които предвиждат наказания, но те не са достатъчни. Няма място за паника, просто искаме държавата да е в състояние да вземе адекватни мерки навреме.

Борисов призова МВнР да актуализира списъка с държави, към които да има забрана за пътуване, а МВР – от кои страни да не се допуска хора да влизат в България.

По думите му границата е тънка. „Финансовият министър е категоричен, че с темпа, с който бюджетът не събира приходи, към днешна дата 3 милиарда минимум ще е загубата“, коментира той.

Кирил Ананиев трябва да ми даде отговор Здравната каса да направи клинична пътека за коронавируса, съобщи още премиерът.

Борисов изрази надежда, че всички парламентарни групи в Народното събрание ще приемат предложението за въвеждане на извънредно положение в страната.

Да се мобилизираме, да спазим процедурата, но тези, които не спазват процедурата – да дадем правомощия на МВР, на службите да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната, каза още Борисов. Част от мерките ще са налагане на санкции за хората, които не спазват карантина, ако са поставени под такава

Борисов намекна и че може да се въведе сериозна санкция за нарушаване на карантираната (до 5 000 лв.)

"За да има спокойствие и колкото е възможно по-бързо да излезем от тази ситуация, икономическата криза ще е по-тежка от финансовата... знаете какви бяха проблемите, когато фалира Лемън Брадърс", коментира Борисов.  Той коментира мащабите на загубите за бизнеса от секторите на туризма, транспорта и т.н. и посочи, че държавата трудно събира пари, за да компенсира тези разходи. 

Той призова за мобилизация и спазване на дисциплина и заключи, че тези, които не спазват дисциплина, МВР ще може да ги издири и задържи принудително, за да не разнасят заразата.

За ресторантите премиерът обясни, че ресторантите няма да затварят, защото има "много домакини, които не готвят, а хората, които са на работа, трябва да се нахранят". С извънредното положение обаче ще могат да се затварят нощни клубове, молове и т.н. Той обясни, че ще се вземат мерки, свързани с изплащането на пенсии, като ще има организация парите на пенсионерите да бъдат разнасяни по домовете.

Националният оперативен щаб докладва пред премиера Борисов и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

По-рано днес стана ясно, че заразените с коронавируса у нас вече са 23-ма, като сред тях попада и починалата вчера в "Пирогов" 66-годишна жена. До вчера в страната се знаеше за седем заразени, но днес от националния щаб за борба с вируса обявиха, че има нови 16 случая, които са установени при 106 проби. Повечето нови случаи, които са на хора от различна възрастова група, са на хора, които са имали контакт с починалата жена. Сериозно се е влошило състоянието на мъжа ѝ, който също е настанен в "Пирогов".

Също днес в телефонен разговор премиерът Борисов обсъди с президента на Русия Владимир Путин разпространението на вируса. "За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването", е заявил министър-председателят Борисов пред Владимир Путин. Борисов е поставил също въпроса за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус. В хода на разговора бе изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу COVID-19. Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Русия, липсата на бежански натиск на българската граница и изграждането на "Балкански поток".

Вирусът продължава да се разпространява бързо. Инфекцията е потвърдена при почти 128 000 души. Общият брой на смъртните случаи вече е над 4700 (към 12 март).

Според актуална информация от Института „Робърт Кох“ почти 2397 души в Германия са заразени с коронавирус, вече има пет смъртни случая - три в Северен Рейн-Вестфалия и по една в Баден-Вюртемберг и Бавария.

Италия е най-тежко засегната в Европа: Според гражданската защита 827 души вече са загинали там (към 12 март) от белодробната болест Covid-19, причинена от вируса, а броят на заразените е почти 12 500. Вчера премиерът на Италия Джузепе Конте увеличи правителствената намеса в затруднената от разпространението на коронавируса икономика, като нареди всички магазини да бъдат затворени, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеки и дрогерии. Италия ще закрие всички несъществени предприятия, като само магазини за хранителни стоки и аптеки ще продължат да работят пълноценно. Фабриките могат да продължат да работят, с „предпазни мерки“, заяви премиерът в телевизионно обръщение към нацията.

Все повече държави вземат засилени мерки. След като късно в сряда САЩ обявиха, че забраняват полетите от Шенгенската зона, днес и Скандинавия се изолира. Тази вечер Франция обяви, че затваря всички училища и университети, защото децата и най-младите разпространяват най-бързо вирусите, дори понякога да нямат симптоми. Президентът Макрон призовава всички над 70 години, хора с хронични заболявания и дихателни проблеми да ограничат максимално контактите и излизането. Бизнесът и всички компании трябва да позволят на служителите да работят от вкъщи. Президентът съобщи още, че транспортът ще продължи да работи, но французите трябва да ограничат движението.

Всички училища и университети в Испания също се затварят. Образованието попада под суверенитета на 17-те автономни региона.  Премиерът Педро Санчес препоръча училищата да се затворят в цялата страна след като това направиха Мадрид и четири други региона. Първоначално блокадата ще е валидна за две седмици.

Датското правителство обяви, че спира дейността на всички държавни училища в страната, а служителите, за които това е възможно, трябва да работят от вкъщи. В същото време Норвегия затваря границите си с най-силно засегнатите от коронавируса страни. В Швеция пък първият смъртен случай вследствие на болестта накара властите да предупредят, че предстоят още по-строги ограничения.

Мерките станат факт, след като в сряда Световната здравна организация обяви новия коронавирус за пандемия и призова правителствата да увеличат усилията за ограничаване на разпространението.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Забравих да добавя, че вирусчето е също така е модифицирано от това в патента и има добавени елементи на СПИН ( поради това някой го лекуват с медикаменти, използвани против СПИН и им помага). Самият факт, че оригиналният вирус е пипан, говори че се е търсил някакъв ефект и е било преследвана някаква цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Малко ще почакаш!!! Тя ваксината не се изработва, така както си ти мислиш. Пък и за какво ни е да гледаме по еврейте, ето ги нашите момчета:https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/molekula-na-nadezhdata-balgarski-ucheni-rabotjat-po-otkritie-sreshtu-koronavirusite.htmlhttps://***.bgonair.bg/a/2-bulgaria/188354-otkritata-molekula-sreshtu-koronavirus-pazela-zdravite-limfotsiti-ot-infektsiyataА пък самото вирусче било патентовано още 2014 година и или китайците са го изпуснали или пък някой друг им го е изпуснал, трето май няма. А тези глупости, че е дошъл от животни май са пълни измислици. Впрочем възможно е и това, стига някой да го е инжектирал в тях!!!https://***.standartnews.com/zarazata/zloveshcho-koronavirust-patentovan-prez-2014-g-417280.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
По думите му границата е тънка. Финансовият министър е категоричен, че с темпа, с който бюджетът не събира приходи, към днешна дата 3 милиарда минимум ще е загубата, коментира той.Нищо, но пък почти толкова платихме за самолети, дето може и да не потребват, когато (и ако) дойдат след 4-5 години... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
toto 2
преди 4 години
Може и по-чист въздух да дишаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
toto 2
преди 4 години
Сега ще спаднат катастрофите респ. жертвите и щетите от тях .Застрахователния бранш ще изплува яко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
А така, масовата паника е начина. Всички хипохондрици, задръстват личните лекари, много хора се струпват при тях/супермаркети и някой все е болен, но без симптоми и заразява останалите. Така до края на месеца имаш 10к потвърдени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Агент 007 ти не спиш!От къде ги намираш тези линкове, да не си хакнал търсачката на google!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 14
zelka007
преди 4 години
най-вероятно до няколко седмици ще има ваксина , която ще предпазва от корона вируса , + 90 дни за тестове . НЕ лекува , а предпазва !!! израелски учени , по щастливо стечение на обстоятелствата , работели по проект на ваксина за бронхиален вирус при птици . предполагат , че за много кратко време ще я преработят за човек ... вижте тук ...https://***.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-scientists-In-three-weeks-we-will-have-coronavirus-vaccine-619101
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 17
julian12
преди 4 години
Закривайте държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 8
Dimat
преди 4 години
""Той коментира мащабите на загубите за бизнеса от секторите на туризма, транспорта и т.н. и посочи, че държавата трудно събира пари, за да компенсира тези разходи. ""А за ограбената от "някой",издържала с отличие "стрес" теста банка КТБ,моментално беше сключен 16 млд.лева заем,4 млд.лева от който потънаха,за да потъне и при това "спасяване" тя,но за плявата наречена "народ",пари не могат да се намерят!Впрочем и на останалите 12 млд.лева дирите изчезнаха някъде,докато стадото блееше активно химна на глупостта и забравата в посочената от медиите посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още