Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кармену Вела: Замърсяването на въздуха е глобален проблем

Всяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради лошото качество на въздуха, заяви еврокомисарят

Кармену Вела: Замърсяването на въздуха е глобален проблем

Мъглата в София е предпоставка за завишаване на нивата на фини прахови частици във въздуха. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Замърсяването на въздуха е глобален проблем не само за България и Европа, а и за целия свят. Това каза в интервю за БНТ комисарят на Европейския съюз (ЕС) по околната среда Кармену Вела.

Припомняме, че заради наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха на големите български градове Еврокомисията предприе наказателна процедура срещу България. 

Още по темата

„Всяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради лошото качество на въздуха. Тук не включвам хроничните заболявания. Това е важен проблем, с който трябва да се справим“, заяви той. Налице по думите му са правила, директиви и регулация, но това не е достатъчно.

„Всички държави членки трябва да правят повече, България не е изключение“, допълни Кармену Вела.

Запитан за бъдещето на Пирин той коментира, че планината е уникална, част е от Натура 2000 и в листата на ЮНЕСКО. Тя е и местообитание за важни животински видове. „Ние следим какво става във всички региони в Европа, които са част от  Натура 2000, и ще следим какво се предприема в Пирин“, каза комисарят. 

Запитан дали Европейската комисия ще предприеме действия срещу България, ако има нарушение на европейските директиви, той каза: „Да, ако европейските закони са нарушени. В момента нямаме основание да предприемаме каквито и да било действия срещу България, защото няма нарушение на европейското законодателство“. 

В следващите месеци основна тема в областта на екологията ще бъде кръговата икономика. Ключов елемент в тази област е стратегията за пластмасите, която ще бъде представена на 16 януари.

Още по темата
„Това е огромен проблем в световен мащаб. В ЕС от 25 млн. т произведени пластмаси на година по-малко от 30% се рециклират. Повечето пластмаси, които не се рециклират, се озовават в океаните и стават храна на рибите. После  консумираме риба и това се превръща в един дяволски кръг, който трябва да бъде прекъснат“, обясни Кармену Вела.

Стратегията за пластмасите се фокусира основно  върху пластмасовите опаковки. Целта е до 2030 г. те да се рециклират изцяло. „Ще се занимаваме с проблемите на еднократните торбички, микропластмасата и биоразградимата пластмаса“, допълни той.

Предстои и ревизия на директивата за питейната вода. Министрите на екологията на държавите от ЕС ще обсъждат екоинициативи и по-добрата регулация.

Тези теми ще бъдат на дневен ред по време на българското председателство на Съвета на ЕС. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Задават се облаци над българската икономика