IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Газът от САЩ ще идва на по-ниски цени и без посредници

За юни вече имаме два кораба с втечнен газ, който ще бъде малко под цената на "Газпром", заяви премиерът при завръщането си от САЩ

21:53 | 11.05.22 г. 21
<p>
	Премиерът Кирил Петков.&nbsp;<em>Снимка: Зара Русева, БГНЕС</em></p>

Премиерът Кирил Петков. Снимка: Зара Русева, БГНЕС

България ще получи американски втечнен газ през юни и вече преговаря за дългосрочни доставки на цени доста под тези на руската "Газпром" - това заяви премиерът Кирил Петков при завръщането си от САЩ. За юни вече имаме два кораба втечнен газ. Българското население да се чувства сигурно, правителството работи за него, каза още той.

По-рано беше съобщено, че по време на визитата е договорил количества газ за България на по-ниски цени от тези на руската компания "Газпром".

Газът ще бъде вкаран или през Турция, или през Гърция директно в газопреносната система на България. Няма да има посредници, заяви Кирил Петков. Без да конкретизира с числа той каза, че цената е доста под пазарните в момента. Премиерът добави, че правителството продължава да работи и по количествата азерски газ.

"За юни вече имаме два кораба втечнен газ, който ще бъде малко под цената на "Газпром", но ще бъде под цената на "Газпром". В момента вече почнахме преговорите за дългосрочен договор, който ще бъде всъщност с цени доста по-ниски, дори от тези два кораба.

Американската държава и американските компании ще доставят количествата през кораби, но ние продължаваме да очакваме азерското количество и отделно говорим и с други страни. Така че, никой да не си мисли, че просто заместваме един доставчик с друг, а ние избираме най-евтините цени от всички доставчици", каза премиерът, но не отговори директно на въпрос дали количествата американско гориво ще са достатъчни за българското потребление.

Петков допълни, че подписването на договорите за доставките през юни предстои в следващите дни, като ще се уточнява дали американския втечнен газ да достигне България чрез турски или гръцки терминали.
"В следващите дни ще се подпишат договорите за първите два кораба с газ от САЩ, ще има и дългосрочен договор…Разликата в цената вероятно ще е малка за двата кораба, но се надявам, че дългосрочният договор ще е с двуцифрено число като процент".

"Ние договорихме количествата специфично за България", каза Кирил Петков пред чакащите го на терминала на летището журналисти.

Той определи визитата си зад океана като много ползотворна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 1 година
Ами той е по-евтин ама до терминала. Следват такси, които не са предмет на това договаряне, защото са съответно с Гърция и Турция. Няма преговори с тях за сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Харесвам популизма, но когато се промъква на този сайт трябва да има поне малко икономическа логика и цифри. В разгара на газова криза, някой ще ни дава газ под пазарните цени? При това ще го превозва през океан. Сериозно ли? Написано ли е с дребен шрифт "транспортът не е включен в цената"? Истината скоро ще се разбере. В момента Булгаргаз продава газа по 143 лв/MWh, при това без включен акциз и ДДС. Ще видим след два месеца каква ще е цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Чекаме падане цени на парно, хляб и хлебни изделия, торове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
Kiro_100
преди 1 година
Предпочитам Аватара на Йористката ....Беше далеч по-забавна ...Бойче ...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Kiro_100
преди 1 година
Мъпет....Какво ще кажеш за чистачката на килима ...Как са опорките ... Чистачка и евтин газ ...????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
bertram
преди 1 година
Много го коват Кирил разни разбирачи, но за 30+ години преход - най-много пари са излезли именно към руските ни партньори, които са се доказали във времето като най-големите схемаджии толериращи всякакви корупционни схеми, които да държат България разделена и слаба. Газ и атом - заедно с тях години наред внасяме корупция и се финансират кръгове, които после купуват политици наред и рушат демокрацията ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А така, празноглави копейници, така ви искам, да се гърчите и да квичите от яд и злоба! Точно така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
Kiro_100
преди 1 година
Има една снимка на Простото с чистачка на килими в Белия Дом ...Това казва всичко ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
baba_meca
преди 1 година
Супер, сега е на ред да паднат и цените на парното, топла вода... и вси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
andy
преди 1 година
Е, затова пък се запозна с всички портиери в американската администрация. Обмениха опит. Ще му е полезен в търсенето на работа, като го изритаме от тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още