Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кирил Петков: Газът от САЩ ще идва на по-ниски цени и без посредници

За юни вече имаме два кораба с втечнен газ, който ще бъде малко под цената на "Газпром", заяви премиерът при завръщането си от САЩ

Кирил Петков: Газът от САЩ ще идва на по-ниски цени и без посредници

Премиерът Кирил Петков. Снимка: Зара Русева, БГНЕС

България ще получи американски втечнен газ през юни и вече преговаря за дългосрочни доставки на цени доста под тези на руската "Газпром" - това заяви премиерът Кирил Петков при завръщането си от САЩ. За юни вече имаме два кораба втечнен газ. Българското население да се чувства сигурно, правителството работи за него, каза още той.

По-рано беше съобщено, че по време на визитата е договорил количества газ за България на по-ниски цени от тези на руската компания "Газпром".

Газът ще бъде вкаран или през Турция, или през Гърция директно в газопреносната система на България. Няма да има посредници, заяви Кирил Петков. Без да конкретизира с числа той каза, че цената е доста под пазарните в момента. Премиерът добави, че правителството продължава да работи и по количествата азерски газ.

Още по темата

"За юни вече имаме два кораба втечнен газ, който ще бъде малко под цената на "Газпром", но ще бъде под цената на "Газпром". В момента вече почнахме преговорите за дългосрочен договор, който ще бъде всъщност с цени доста по-ниски, дори от тези два кораба.

Американската държава и американските компании ще доставят количествата през кораби, но ние продължаваме да очакваме азерското количество и отделно говорим и с други страни. Така че, никой да не си мисли, че просто заместваме един доставчик с друг, а ние избираме най-евтините цени от всички доставчици", каза премиерът, но не отговори директно на въпрос дали количествата американско гориво ще са достатъчни за българското потребление.

Петков допълни, че подписването на договорите за доставките през юни предстои в следващите дни, като ще се уточнява дали американския втечнен газ да достигне България чрез турски или гръцки терминали.
"В следващите дни ще се подпишат договорите за първите два кораба с газ от САЩ, ще има и дългосрочен договор…Разликата в цената вероятно ще е малка за двата кораба, но се надявам, че дългосрочният договор ще е с двуцифрено число като процент".

"Ние договорихме количествата специфично за България", каза Кирил Петков пред чакащите го на терминала на летището журналисти.

Той определи визитата си зад океана като много ползотворна. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
0
 
1
 
21
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Ами той е по-евтин ама до терминала. Следват такси, които не са предмет на това договаряне, защото са съответно с Гърция и Турция. Няма преговори с тях за сега.
0
 
2
 
20
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Харесвам популизма, но когато се промъква на този сайт трябва да има поне малко икономическа логика и цифри. В разгара на газова криза, някой ще ни дава газ под пазарните цени? При това ще го превозва през океан. Сериозно ли? Написано ли е с дребен шрифт "транспортът не е включен в цената"? Истината скоро ще се разбере. В момента Булгаргаз продава газа по 143 лв/MWh, при това без включен акциз и ДДС. Ще видим след два месеца каква ще е цената.
0
 
3
 
19
преди 6 дни
Чекаме падане цени на парно, хляб и хлебни изделия, торове.
2
 
2
 
18
Kiro_100 до: bertram
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Предпочитам Аватара на Йористката ....Беше далеч по-забавна ...Бойче ...???
2
 
4
 
17
Kiro_100 до: Dr. Vatnikov
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Мъпет....Какво ще кажеш за чистачката на килима ...Как са опорките ... Чистачка и евтин газ ...????

Още от Икономика и политика
Икономисти: Фискалните стимули увеличават инфлацията