Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КНСБ: Кризата засяга 86 големи и средни предприятия с 46 хил. заети

Съкращения на работници или предстоящи такива се наблюдават в 13 на сто от фирмите

КНСБ: Кризата засяга 86 големи и средни предприятия с 46 хил. заети

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

86 средни и големи предприятия са засегнати до този момент от кризата. В тях са заети над 46 245 служители. Това показва проучване на КНСБ към 21 април чрез регионалните стуктури на синдиката в цялата страна. Общо наблюдаваните предприятия са 114, съобщиха от синдиката.

Последните данни показват, че и след Великденските празници продължава тенденцията близо три четвърти от работниците в предприятията да са в платен отпуск, а във всяко четвърто - в неплатен.

Съкращения на работници или предстоящи такива се наблюдават в 13 на сто от фирмите. В 78% от предприятията работниците са в платен отпуск, а в 26 на сто - в неплатен. 

Още по темата

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризма и кафетерийната сфера) има във ВиК сектора, леката промишленост, автомобилостроенето, транспорта (предимно вътрешен), преработващата промишленост.

Военната промишленост и сектор дървообработване също са засегнати. Усещат се засилващи проблеми и в бюжетния сектор. Най-много засегнати работещи са в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас, Варна и Хасково.

Анализът на данните показва, че в големите предприятия и бюджетните организации, в които има изградени синдикални организации, с няколко изключения, към момента не са предприети съкращения на персонал. Това се дължи основно на непрестанния социален диалог и възможностите, договорени чрез колективните трудови договори и показва предимствата от наличието на такива и в трудни ситуации като настоящата, изтъкват от синдиката.

"Усещат се засилващи се проблеми са в бюджетният сектор, като това включва общински администрации, детски кухни, ученическо и столово хранене, общински ансамбли. Засега няма предвидени съкращения в бюджетната сфера, но работещите са под мярката на платените отпуски към момента", коментира националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов. 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравният министър ще може да налага задължителна изолация