IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кодекс за социална подкрепа ще обедини политиките в сферата

Министерството на труда ще анализира законодателството за социалните услуги

13:56 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът задължи Министерството на труда и социалната политика в срок от шест месеца да внесе в Народното събрание проект на Кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялата държавна политика в сферата на социалната защита.

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС подкрепиха създаването на единен Кодекс за социална подкрепа, а от БСП определиха идеята като "кризисен пиар". 

Министерството на труда и социалната политика трябва да изготви анализ на действащото законодателство в областта на социалните услуги и да предложи концепция за прилагането му, реши парламентът.

Така спорният и дълго отлаган нов социален закон ще влезе в сила от 1 юли 2020 година, но ще бъде пренаписан в нов кодекс до края на годината. 

По думите на ресорния министър Деница Сачева социалното подпомагане изисква реформи, както и политиките за хората с увреждания, за децата и за семейната политика, по които  трябва да има надпартиен консенсус.

Въпросът е концептуален, подчерта Сачева. „Трябва ли да имаме толкова много бедни хора, да имаме енергийно бедни, водно бедни, социално бедни, дигитално бедни или трябва да говорим затова да имаме един пакет от месечна помощ, която се предоставя на лице, което е социално слабо, с което то съответно да може да покрие всички свои нужди“. 

От БСП разкритикуваха управляващите, че не могат да кодифицират цялото законодателство в социалната сфера за шест месеца, а само ще си правят предизборна кампания по въпроса.

Припомняяме, че влизането в сила на новия Закон за социалните услуги бе отложено със шест месеца - до 1 юли 2020 г. заради опасения в определена част от обществото за отнемане на деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още