IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концепцията на Гешев: Повече прокуратура в медиите и битка с евромониторинга

Нито един от предложените проекти за изменения на НК не е получил необходимата подкрепа, включително и от научната общност, твърди той

23:03 | 13.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев ще опровергава "грешния  извод за безконтролност на прокурорите", ще работи за повишаване на доверието в съдебната власт и ще търси партньорство с неправителствени организации и медиите. Това заместникът на Сотир Цацаров е записал в 32-страничната си  Концепция за стратегическо управление на държавното обвинение през следващите седем години. Документът вече е на страницата на Висшия съдебен съвет и ще остане там до 24 октомври, когато ще е изборът на нов главен прокурор, съобщава БНР.

Основно той е мотивиран от това, че цялата прокурорска колегия го подкрепя. А след това обяснява, че е започнала промяна в работата на прокуратурата и то в посока очаквана от обществото. Той определя концепцията си с две думи: "надграждане" и "промяна", допълва БТА.

За да се повиши доверието в съдебната власт и да се гарантира сигурност на гражданите и независимост на магистратите, според Гешев, е важно активно сътрудничество с НПО, медии и образователни институции. Той посочва, че трябва да се работи за постигане на международни стандарти за предвидимо и справедливо наказателно правосъдие. 

Като критика към депутатите Гешев изтъква това, че нито един от предложените проекти за изменения на НК не е получил необходимата подкрепа, включително и от научната общност. Според него има дефицит в законодателството, който пречи свидетели да подпомагат прокуратурата по дела за корупция във високите етажи на властта. 

По думите му причина за забавянето на редица разследвания са малкото разследващи полицаи и ненавременното изготвяне на експертизи по СРС-та заради липса на ресурс. За по-голяма разкриваемост на корупционните престъпления Гешев настоява за законодателни промени, в това число и в процедурите, за да се избегне формализма.

Колкото до битовата престъпност той припомня положителните тренденции, които очертават все по-малко подобни престъпления, но отбелязва, че този тип престъпления ще бъдат приоритет за прокуратурата. Гешев залага още и на проактивен подход при разследването на корупционните дела.

Той допълва, че ще създаде организация за обработване на сигнали за корупция по високите етажи в реално време, както и за сигнали за престъпления свързани с антисемитизма, фашизма и други форми на антидемократични идеологии чрез "гореща" телефонна линия и имейл адрес.

В концепцията си Гешев се обявява за независимост и безпристрастност на магистратите. И набляга на това, че трябва да бъдат подобрени условията на труд, като говори за стимули, които да повишат мотивацията. 
Гешев предлага да бъдат предоставени повече социални услуги на работещите в прокуратурата като ведомствени жилища и допълнителни здравни услуги. Той предлага да отпадне ограничението на максималния праг на пенсия и включване на прокурорите в обучителния процес, за да има приемственост. 

Той очаква подкрепа както от експерти, така и от депутати, в това число и широк диалог с научната общност и НПО.

Не на последно място в концепцията си Гешев набляга и на необходимостта да се продължи реформата за оптимизиране на броя на районните прокуратури и щатната им численост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още