IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Пандемията от коронавируса остава заплаха за икономиката

До дни МВФ ще представи план за издаване на 650 млрд. специални права за тираж, които да се използват за подкрепа на бизнеса и домакинствата

18:37 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Развитието на пандемията от коронавируса една от трите водещи заплахи за икономиката, коментира управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред журналисти. Тя участва в срещата на върха по инициативата "Три морета", която се провежда в София.

"Ваксинирането е икономическа политика - най-бързият начин да се ускори икономическият растеж е да се ваксинират хората по-бързо", посочи още Георгиева и допълни, че ще разчитаме много на ваксините. Според нея икономическият ръст на САЩ, който ще бъде около 7% през 2021 година, се дължи много на ваксинационната програма. "Хората са навън, работят, икономиката цъфти", допълни тя.

Според директора на МВФ риск за възстановяването на глобалната икономика крие и прекалено ранното прекратяване на правителствената подкрепа. С ръста на икономиката това трябва да се случи, но стъпките трябва да бъдат много внимателни, посочи още тя. Ако има рязко повишаване на лихвите от страна на централните банки, например, а не всички сектори са възстановени, то това ще има директно негативно въздействие върху икономиката, категорична е Георгиева.

Третият риск е свързан с начина, по който правителствата използват своя фискален капацитет за трансформиране на икономиката. "Тази трансформация ще се случи с нас или без нас, но по-добре с нас", смята ръководителят на МВФ и допълни, че светът има уникален шанс за промяна сега.

Кризата ускори дигитализацията, зелените инвестиции и насочи вниманието към най-ценния ресурс - хората, каза още тя. Това вече предизвиква сериозна промяна в глобален мащаб.

Кристалина Георгиева отчете още, че страните, които участват в инициативата "Три морета", са в по-добра позиция от по-старите членове на ЕС. В този формат са България, Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Спадът, породен от кризата с коронавируса, в тези държави е 4%, докато в ЕС-15 е близо два пъти по-голям. Възстановяването на региона също е по-бързо и вероятно още през тази година 12-те държави ще възстановят икономиките си до нивата преди пандемията, посочи още Георгиева.

Основната цел на инициативата е подобряване на свързаността на държавите чрез инвестиции в транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура. Кристалина Георгиева обаче призова да не бъде забравяна и социалната инфраструктура - инвестициите в образование, здравеопазване и т.н. трябва да бъдат приоритет.

Очакваме в рамките на следващите дни Съветът на директорите на МВФ ще представи предложение за емитиране на 650 млрд. специални права за тираж, които ще бъдат "инжектирани" в страните, членуващи във фонда. Те ще дадат място за фискални действия за подкрепа на бизнеса и домакинствата, анонсира още Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още