Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КС: Назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционно*

Решението не води автоматично до нищожност на актовете на Кирил Петков като министър

КС: Назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционно*

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев в частта, в която назначава Кирил Петков за служебен министър на икономиката.

Според решението Петков не е имал само българско гражданство, както изисква действащата Конституция. Това решение e прието с 11 гласа, а съдия Георги Ангелов го е подписал с особено мнение.

„Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков“, съобщи съдът. 

Още по темата

В публикация в социалните мрежи в отговор на решението Петков посочва, че приема позицията на Конституционния съд.

„Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България“, посочва Петков.

Бившият министър припомня, че решението на съда е взето три седмици преди изборите, като според него органът осъзнава, че то ще се отрази на предизборната кампания. Петков също така заяви, че решението е било взето бързо, без да му се даде право на писмена защита.

Конституционният съд беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Кирил Петков към 10 май т.г. двойно гражданство. Според подписана от него декларация към тази дата той е имал само българско гражданство.

Документ, представен от канадските власти, обаче сочи, че Петков е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

В навечерието на обявяването на решението бившият икономически министър за втори път поиска от Конституционния съд да му даде възможност за лична защита. Първият отказ беше мотивиран с това, че не е сред лицата, които според Закона за Конституционния съд могат да бъдат конституирани като страни по конституционни дела.

Днешното решение не води автоматично до нищожност на актовете на Кирил Петков като министър. Ако някой бъде оспорен, въпросът ще се решава от съдилищата.

Все още не са публикувани мотивите на съда. Преди съдебното решение в казуса се намеси и прокуратурата, която започна проверка.

„Решенията на съда, в т.ч. на Конституционния съд, не се коментират, а се изпълняват. Всеки пълнолетен гражданин има право да взема решения и носи отговорност за тях лично. Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление.

Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница“, посочва се в позиция на Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова по решението на КС относно гражданството на Кирил Петков.

*Информацията е актуализирана към 12:30 ч. с позицията на Кирил Петков и към 15 ч. с позицията на ИК на Румен Радев

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
bgMan до: марин
преди 1 месец
Тва за почтенните престъпмения в кой наказателен кодекс го има? На крадците и престъпниците ли?
1
 
3
 
4
преди 1 месец
то тия дето досега беха с изрядни документи за назначение кво ... прокопсахме ... :)))
0
 
1
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А, има и почтени престъпления.
0
 
3
 
2
преди 1 месец
И московският прецедент Радев с първо доказано противоконституционно действие.
0
 
3
 
1
преди 1 месец

Още от Икономика и политика
До края на годината се очаква доставка на детски ваксини срещу Covid