IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС: Назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционно*

Решението не води автоматично до нищожност на актовете на Кирил Петков като министър

12:03 | 27.10.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев в частта, в която назначава Кирил Петков за служебен министър на икономиката.

Според решението Петков не е имал само българско гражданство, както изисква действащата Конституция. Това решение e прието с 11 гласа, а съдия Георги Ангелов го е подписал с особено мнение.

„Днес, 27 октомври 2021 г., Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 18 от 2021 г., с което обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков“, съобщи съдът. 

В публикация в социалните мрежи в отговор на решението Петков посочва, че приема позицията на Конституционния съд.

„Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България“, посочва Петков.

Бившият министър припомня, че решението на съда е взето три седмици преди изборите, като според него органът осъзнава, че то ще се отрази на предизборната кампания. Петков също така заяви, че решението е било взето бързо, без да му се даде право на писмена защита.

Конституционният съд беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Кирил Петков към 10 май т.г. двойно гражданство. Според подписана от него декларация към тази дата той е имал само българско гражданство.

Документ, представен от канадските власти, обаче сочи, че Петков е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

В навечерието на обявяването на решението бившият икономически министър за втори път поиска от Конституционния съд да му даде възможност за лична защита. Първият отказ беше мотивиран с това, че не е сред лицата, които според Закона за Конституционния съд могат да бъдат конституирани като страни по конституционни дела.

Днешното решение не води автоматично до нищожност на актовете на Кирил Петков като министър. Ако някой бъде оспорен, въпросът ще се решава от съдилищата.

Все още не са публикувани мотивите на съда. Преди съдебното решение в казуса се намеси и прокуратурата, която започна проверка.

„Решенията на съда, в т.ч. на Конституционния съд, не се коментират, а се изпълняват. Всеки пълнолетен гражданин има право да взема решения и носи отговорност за тях лично. Президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление.

Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница“, посочва се в позиция на Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова по решението на КС относно гражданството на Кирил Петков.

*Информацията е актуализирана към 12:30 ч. с позицията на Кирил Петков и към 15 ч. с позицията на ИК на Румен Радев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Тва за почтенните престъпмения в кой наказателен кодекс го има? На крадците и престъпниците ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
то тия дето досега беха с изрядни документи за назначение кво ... прокопсахме ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
марин
преди 2 години
А, има и почтени престъпления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
И московският прецедент Радев с първо доказано противоконституционно действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Чл. 313 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още