Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК глоби „Музикаутор“ заради необосновано прекратен договор с БНР

Над 57 хил. лева трябва да плати сдружението за авторски права заради нарушени права на слушателите на националното радио

КЗК глоби „Музикаутор“ заради необосновано прекратен договор с БНР

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви на интернет страницата си, че налага  глоба от 56 678 лева на „Музикаутор“ заради злоупотреба с господстващо положение при необоснованото прекратяване на договорни отношения с Българското национално радио (БНР).

Прекратяване на договора с БНР в началото на миналата година възпрепятства излъчването на музика от репертоара на сдружението в ефира на радиото.

Още по темата

В решението на антимонополния орган се посочва, че с тези си действия Сдружението на композитори, автори на литературни произведения за колективно управление на авторски права „може да предотврати, ограничи или наруши
конкуренцията и да засегне интересите на потребителите“.

В него се обяснява, че необоснованото прекратяване на договорните отношения с БНР препятства осъществяваната от радиото дейност.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Предмет на проучване в производството на КЗК е поведението  на „Музикаутор“ във връзка с прекратяване на договора с БНР от 19 декември 2011 г. за разрешаване използването на музикални и литературни произведения по радио.

Договорът беше прекратен от 1 януари 2017 г., заради което за БНР последва невъзможност да използва в програмите си репертоара на Сдружението.

От КЗК са категорични, че прекратяването на действащия договор е начин за постигане на исканите от „Музикаутор“ условия за определяне размера на дължимите му лицензионни възнаграждения.

Чрез прекратяването на  договора с БНР „Музикаутор“, като предприятие с господстващо положение, лишава Националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара, е изводът на антимонополната комисия.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията