IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите от "Пирогов" излизат за втори ден на протест

Медиците настояват за оставката на директора на болницата проф. Асен Балтов заради лошо управление

09:33 | 06.12.17 г.
Лекарите от "Пирогов" излизат за втори ден на протест

Лекарите от "Пирогов" излизат за втори ден на протест днес. Те обвиняват ръководството на най-голямата спешна болница у нас в хаотично и некомпетентно управление.

Здравният министър вече разпореди проверка в болницата заради отвореното писмо, в което лекари обвиняват директора проф. Асен Балтов в лошо управление и искат оставката му, съобщава БНТ. 

Част от медиците вчера излязоха на протест с твърдението, че заплатите им в последния месец са намалени. По думите на протестиращите лекари ръководството на болницата принуждавало лекари, които работят в "Пирогов" от години, да напускат.

Протестиращите дадоха и ултиматум на директора да напусне, в противен случай заплашват с колективни оставки в ключови отделения.

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов е в отпуск и е в чужбина. По думите му през ноември болницата е направила рекорден оборот и има още много резерви.

Пред Bulgaria ON AIR хирургът от "Пирогов" доц. Стоян Сопотенски подчерта, че протестите няма да попречат на работата на болницата и няма да повлияят на пациентите ѝ. "Има силна рестрикция на консумативите, което води до застрашаване на болничния процес. Тази липса все повече расте във времето. Икономия може да бъде правена, но не за сметка на пациентите. Никой не се крие зад протестите. Всеки е излязъл със собственото си лице", сподели медикът.

Доц. Сопотенски поясни, че главните проблеми на медицинското заведение са раздутата администрация и по-големите възнаграждения за чиновниците, отколкото за лекарите и медсестрите. „На всеки 5 медицински работници има по един от администрацията. Лошото финансово състояние на болницата все още не е решено. Това, че беше предложено на хората с 20 години стаж да преподпишат трудовия си договор с нов, в който има 6 месеца изпитателен срок, означава, че искат да те отстранят по всяко време", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

"Определено проблемите се трупат. Това, което преля чашата на търпението, беше принудата да се преподпишат нови трудови договори с изпитателен срок за хора с 20 години стаж. А най-последното беше получаването на последните заплати. За по-голяма част от персонала има допълнителни месечни плащания, тъй като заплатите принципно са ниски, но този път възнагражденията бяха чисти", отбеляза синдикалистът от "Подкрепа" в "Пирогов" д-р Ивайло Филибев.

Мнението на бившия директор на "Пирогов" Спас Спасков вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още