IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова няма да прави партия, а гражданска инициатива

Видяхме страха на властта и как работи машината за фалшификации и манипулации, заяви бившият омбудсман

09:59 | 06.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

Мая Манолова, която изгуби кметските избори в столицата, няма да прави партия, а гражданска инициатива за борба за демократичните ценности. Това заяви Манолова по bTV. „Няма да правя партиен проект”, каза тя в коментар на направени след изборите предположения, че ще прави партия.

Манолова уточни, че не иска да разпръсква гражданската енергия, акумулирана на изборите и „очакването от гражданите да не спирам да дишам във врата на властта”, затова ще създаде „гражданска инициатива върху основата на основните демократични ценности”, която да се бори за честни избори и основните свободи.

„Доволна съм от изборите и съм удовлетворена. Видяхме страха на властта и как работи машината за фалшификации и манипулации. Победиха ни с много малко”, каза Манолова.

Манолова потвърди, че ще касира изборите и ще подаде жалбата в законовия срок. В момента нейния екип анализира изборните протоколи. Разликата в гласовете накрая според ЦИК е 5%, но паралелното преброяване на щаба ѝ отчита разлика само от 3%, а "ромският вот даде аванс от 2,9% за г-жа Фандъкова, припомни Манолова. 

„Ще докажем в съда несъответствие между изборните протоколи и тези, които са публикувани. Пликовете с протоколите бяха отваряни от сътрудници на комисията, които са вписвали и дописвали”, каза Манолова. Според нея сред нарушенията е наличието на празни протоколи, попълвани по думите й в полза на ГЕРБ впоследствие.

Не бяха допуснати наблюдатели, посочи още тя."В целия демократичен свят допускат наблюдатели, тук имаше по един човек горе – от какво се плашеха", попита Манолова. Тя извади обработени протоколи, с празни графи, но подпечатани. На въпрос откъде са тези протоколи, Манолова посочи, че ги има от изборните комисии и настоя, че тези протоколи са преправяни по няколко пъти. "Променяни са резултати, колкото пъти са си поискали", заяви бившият омбудсман.

"Не очаквах, че е възможно в София да се купуват избори, че могат да се купуват гласове", каза тя, посочвайки, че пред "Била" в "Обеля" купували гласове. "Държава, която може да си позволи да изтекат 5 млн. ЕГН-та, може ли да организира честни избори", попита риторично Манолова.

Манолова ще инициира форум с всички участници на изборите, за анализ на порочните практики при купуването на гласове и с искане за конкретни мерки срещу тези практики. "Властта стигна дъното в организацията и манипулацията на тези избори", заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още