Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мария Габриел: Искаме Европа да стане първият климатично-неутрален континент

Основна цел на ЕК е да бъдат създадени иновации в зелените технологии, твърди еврокомисарят

Мария Габриел: Искаме Европа да стане първият климатично-неутрален континент

Снимка: ЕК

Амбициите ни са за това Европа да стане първият климатично-неутрален континент. Това обяви в ефира на БНТ еврокомисарят Мария Габриел. "Когато говорим за „Зелената сделка“ най-важното е да кажем, че това е приоритет на Европейската комисия и желанието ни е споразумението да се превърне в истинска стратегия за растеж, стратегия за инвестиции, но и стратегия за социална справедливост“, каза Мария Габриел.

По думите ѝ основна цел на ЕК е да бъдат създадени иновации в зелените технологии, които да позволят на икономиката на общността, околната среда да бъдат запазени и да се развиват. Еврокомисарят обаче подчерта, че каквито и да са политическите амбиции, не трябва да се забравят интересите на хората. В това отношение имаме още много работа, добави Мария Габриел. 

Още по темата

"Предпазливостта означава разумът да надделява. Разумът е предопределен да взима в предвид реалности. Много е лесно да кажеш, че ще бъдат затворени мините, много е лесно да кажеш, че ще се трансформира даден регион. Това е свързано с време, това е свързано с инвестиции. Това е свързано с необходимостта да се случва всички заедно, тоест и хората в региона да участват, и институциите, и да бъдат взети адекватни мерки, които да позволят да се адаптират и хората, и институциите, и региона към тази промяна. Радвам се, че ключова ще бъде ролята на иновациите. Ключова ще бъде ролята на образованието. Как ще направим така, че даден регион да има друг икономически модел, ако хората не са подготвени с необходимите умения, ако те не са готови за следващите видове работни места", допълни Габриел.

Относно проблемите около разпространението на коронавируса, тя посочи, че добрата координация между държавите членки в ЕС доведе до добър резултат в извеждането на европейските граждани на различни държави от Китай, подчерта еврокомисарят.

„Ролята на науката ще бъде ключова за коронавируса. Науката ще даде индикация не само в какво се състои вируса, но и да намерим ваксина. Има няколко екипа, които вече са успели ясно да установят спецификите на вируса, те имат 10 млн. евро на разположение по програмата“, уточни тя.

По отношение на Brexit, Габриел заяви, че няма да има никакво негативно въздействие за българските граждани до края на годината. „След 1 януари 2021 година обаче, Великобритания вече е трета страна и не може да има същите отношения в ЕС. Затова ни предстоят много интензивни преговори в следващите месеци“, поясни еврокомисарят.

Мария Габриел коментира и младежките програми за обмен като "Еразъм +". Тя подчерта, че те не могат да бъдат използвани като „черешки на тортата“ от Великобритания, която да избира само това, което харесва. За мен водещо ще бъде защитата на интересите на младежите, заяви еврокомисарят.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
преди 5 месеца
а ти си интелектуално неутрална
2
 
1
 
9
khao до: Hahoto
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
че кой приема пи ар глууупостите им, не виждаш ли че това баш от това се оплаквам неукийй! Сравнението ти е доста нелепо, да не кажа граничещо с глуупоста на Марийка!
Не ме интересувате нито вие плоските дениалисти, нито плоската Марийка. Моето мнение се оформя от научните данни !
1
 
1
 
8
преди 5 месеца
аз пък мисля че тази nачавретина Гаргамелата трябва да бъде брутално убuта и изнасилена на някой площад от озверялата и обедняла тълnа ....
2
 
5
 
7
Hahoto до: khao
преди 5 месеца
Стой при ония заоблените, за тях не си нищо повече от полезен ид$от! Ние може да грешим, може да сме плоски, но не приемаме всяка пи ар глупост за чиста монета и я подлагаме на логично съмнение. Виж този сайт от сутрин до вечер облива с "правилните" тези. Те така вестниците в през 30-те в Германия, са обеснявали какво зло са евреите, както днес е СО2. И всички дето не са вярвали са били мноо прос.ти! Дежаву е работата, само че сега имаме зелени СС-овци! Я виж аватара но Фончо и тук го търпят и му се радват админите! Кеф, а!
1
 
3
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Слуги на ционистите и масоните.

Още от Икономика и политика
Петима ще се състезават за председателския пост в БСП