IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медицинският съвет препоръчва масов скрининг за коронавируса

Лекарите, които членуват в Съвета, нямат никакво намерение да крият истината, заяви проф. Коста Костов

12:57 | 24.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Масов скрининг за диагностициране на коронавирусa. Това е едно от предложенията на медицинския съвет към правителството, който беше създаден в неделя като своеобразен контролен орган на националния кризисен щаб.

Според председателя на медицинския съвет проф. д-р Коста Костов експертите в съвета ще предлагат само медицински решения и алгоритми за диагностика и лечение на заболяването. До дни ще бъде готово първото предложение и то е да започне масово тестване за коронавирус.

Задачата на Медицинският съвет към правителството е да помогне държавата да се справи със здравен проблем, за който здравната ни система не е подготвена. Това каза ръководителят на Медицинския експертен съвет за борба с коронавируса към Министерския съвет проф. д-р Коста Костов.

„Както е формулирано в заповедта, нашата цел е изготвяне на алгоритми и препоръки за лечение на COVID-19, каза проф. Костов.

Той представи членовете и функциите на Медицинския експертен съвет към правителството, който беше създаден преди дни с одобрението на премиера. Съветът е независим от Националния оперативен щаб, а целта му е да предлага медицински решения по кризата с коронавируса. Крайните решения обаче ще бъдат взимани от Щаба.

По думите му държавата прави всичко възможно, за да се справи с епидемията, но здравната ни система не разполага с необходимия ресурс да се справи с големите й мащаби.

„Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме стриктно към епидемиологичните мерки и не се вслушваме в гласа на разума. Ще се придържаме към основния терапевтичен принцип - „Преди всичко, не вреди“, заяви проф. д-р Коста Костов. 

„Единствената ни цел е да направим всичко по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби. Не бихме приели, ако не вярвахме, че можем да се справим“, посочи проф. Костов.

Лекарите, които членуват в Съвета, нямат никакво намерение да крият истината, заяви още проф. Коста Костов.

Проф. Коста Костов е консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница „Света Анна".

Медицинският експертен съвет има намерение да създаде още по-високо доверие у обществото за предприетите мерки и да засили информативността за всичко онова, което се прави в областта на медицината за справяне с коронавируса. Целта му е да помогне и на гражданите да се чувстват по-сигурни и да им се дава навременна информация.

Представителите му ще дават по две пресконференции седмично - във вторник и в петък. Ще бъде създаден и фейсбук страница с актуална информация за работата на експертите.

Медицинският съвет ще комуникира само от медицинска гледна точка, към конкретното заболяване и усложненията от него, каза експертът по медицинско право д-р Мария Петрова. В кратки срокове ще бъде изготвен правилник за основните принципи, на които ще се основава работата на Съвета.

Проф. Радка Аргирова уточни повече за алгоритъма. "Алгоритъмът е нещо на диагностиката, което отдавна трябваше да има и от което се чувства огромна липса в цялата страна. Нашият алгоритъм искаме да съдържа кога какви тестове, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат, какъв е вторият тест и отново какво се прави по-нататък с пациента и неговото детайлно диагностично определяне и бъдещо поведение", каза проф. Аргирова.

Проф. Георги Момеков, фармаколог, заяви, че няма утвърдена ефективна терапия за лечение и профилактика на това заболяване. Има предварителни данни. У нас са направени постъпки да се осигури резерв от хлорохин и хидроксихлорокин. Широката публика трябва да знае, че това са лекарства, които имат много странични ефекти, които могат да персистират месеци след преустановена терапия. Ще има осигурени количества за пациенти, за които се счита, че съотношението полза - риск ще бъде добро, посочи той.

Медицинският съвет предлага масов скрининг за коронавирус и повече бързи тестове.

„Има достатъчно инфекциозни легла и клиники в страната, налични са към момента 900 легла, могат да нараснат до 2000 в страната. Няма проблеми в това отношение“, каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в рамките на брифинга.

Съставът на Медицинския съвет:

Проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, болница „Токуда”

Галина Кирова, образна диагностика, болница „Токуда”

Севелина Поповска, патолог, Медицински университет-Плевен

Адвокат д-р Мария Петрова, кантора по медицинско право Лекс Медик

Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски" в Нови Искър

Доц. Атанас Мангъров, шеф на Детското отделение в Инфекциозна болница

Доценти Васил Велчев, кардиолог

Георги Момеков, фармаколог

Д-р Валентин Павлов, БЗС

Доц. Васил Велчев, кардиолог

Доц. Любомир Киров, Национален консултант по обща медицина и председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари

Проф. Николай Младенов, болница „Токуда”

Доц. Росен Калпачки, невролог

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог

Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още