IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мястото на стопанските сгради за животни ще се определя от общинските съвети

Ветеринарните лекари на граничните пунктове ще имат право да налагат глоби с фиш

12:17 | 11.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Общинските съвети да определят с наредби местоположението на стопански сгради за животни, обема на животновъдната дейност в урегулираните поземлени имоти и правомощията на кмета по прилагане на принудителни административни мерки. Това предвиждат одобрените на първо четене от парламента промени в Закона за фуражите, с част от които се изменя и Законът за ветеринарномедицинската дейност, предаде БТА.

Депутатите решиха официалните ветеринарни лекари на граничните инспекционни пунктове да могат да налагат глоби с фиш. 

Дава се възможност изследвания, за които не е наличен необходимият лабораторен капацитет, да се извършват в официална лаборатория за контрол на ветеринарномедицински препарати на територията на Европейския съюз.

Парламентът разпореди при пускането на пазара на продукти производителите ясно да обозначават върху етикета или в придружаващия партидата документ дали са за фураж или за други цели. Предназначението за употреба, различна от фураж, не може да бъде променяно впоследствие от друг оператор на следващ етап от веригата.

Въвеждат се забрани за храненето на преживни животни с преработени животински протеини и със странични животински продукти.

За обектите, в които се извършва детоксикация на фуражи по отношение на нежелани вещества, ще се изисква одобрение от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Към заявлението ще се прилага декларация за използвания метод за детоксикация и научна оценка на метода от Европейския орган за безопасност на храните.

Заявления за получаване на разрешение за пускане на пазара на генетично модифициран фураж или на генетично модифицирани организми като фураж ще може да се подава освен в Министерството на земеделието и до национален компетентен орган на друга държава-член на ЕС, записа парламентът.

Въвежда се поне на три години задължително обучение по въпросите на хигиената и безопасността на фуражите за наетия от операторите във фуражния сектор персонал.

Гласуваните изменения налагат и поправки в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като отпада специалният лицензионен режим за внос на семена от коноп и на необработен коноп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още