IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилни екипи за ваксиниране тръгват към отдалечените населени места

Съвместно с МВР се създава организация за логистична подкрепа, решиха властите

10:59 | 22.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След като в петък премиерът поиска "зелени коридори", в които всички желаещи да могат да се имунизират срещу COVID-19, без значение към коя фаза на ваксинация спадат, днес премиерът Бойко Борисов разпореди да се създаде организация да започне поставянето на ваксини и в най-малките и отдалечени населени места. Това се посочва в съобщение на правителствената пресслужба след традиционното за понеделник работно съвещание във връзка с пандемията.

"Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи, да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места", е разпоредил Борисов.

Съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират. 

Близо 30 хил. ваксини са поставени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям. Във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари.

"Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра", е отбелязал Борисов.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов е изтъкнал, че личните лекари са готови да се включат във ваксинационния процес. "Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация", е заявил Брънзалов.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски е докладвал, че е отчетен спад на смъртността от COVID-19. Налице е и ръст на новохоспитализираните, който обаче не надхвърля капацитета на болниците.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е докладвал, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на Pfizer.

"Очакваме на 25 февруари 12 000 дози от ваксината на Moderna, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина, като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат, без да се изчаква", е добавил Кирилов.

Той е посочил още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Ще започнат да плашат хората по малките населени места. Не бих се учудил да им дават и по някой лев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още