IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН и бизнесът правят нови учебни планове за 40 професии

Защитените специалности ще бъдат допълнително финансирани, посочи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева

16:44 | 26.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на образованието и науката (МОН) ще стимулира приема в професионални гимназии след седми клас.

Това обяви зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева при представяне на политиките за професионалното образование и за създаването на квалифицирани кадри за пазара на труда на Българско-японския бизнес форум, цитирана от пресцентъра на МОН.

„Министерският съвет одобри списък на защитените специалности, за които се очаква недостиг на кадри за пазара на труда. Те ще бъдат допълнително финансирани, защото са важни за икономиката", посочи  заместник-министърът и добави, че експерти от бизнеса и професионални гимназии в страната започват разработването на нови учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления.

По думите на Сачева форма на обучение са и учебно-тренировъчните фирми, чрез които учениците могат да се докоснат до процесите на управление, но и чрез познаването им да бъдат по-добри служители и потребители.

Тя отбеляза и нуждата от формиране на нови умения у учениците – дигитални умения, предприемачество и възможност за анализиране.

Според заместник-министъра България има интерес от двустранни проекти с Япония в областта на науката.

В момента български и японски учени участват в общи проучвания в информационните и комуникационните технологии, в енергийните ресурси и енергийната ефективност, и в климатичните промени, рисковете и природните ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още