IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР ще засили контрола по пътищата в празничните дни

Ще се следи за превишена скорост, наркотици, алкохол и правоспособност

13:16 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

МВР ще засили контрола по пътищата по празниците с превантивна цел – да няма пътни произшествия. „Ще се следи за превишена скорост, наркотици, алкохол, правоспособност“, заяви вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти в Министерския съвет.

СДВР ще бди активно на входа и изхода на София, подпомагайки трафика в празничните дни. Ще бъде засилено полицейското присъствие около заведенията, големите търговски центрове, на места, където има струпване на хора.

Ще има полицаи с късоцевно оръжие, които допълнително ще всяват респект, информира още Валентин Радев. По думите му всички камиони над 12 тона ще бъдат особен обект на контрол, тъй като са „голяма заплаха“ - запушват пътища, предизвикват катастрофи.

Той призова водачите да бъдат разумни на пътя, като обяви, че в последните 10 дни на миналата година има 20 загинали при ПТП-та, а тежко ранените са 230. 

Регионалният министър Николай Нанков съобщи, че от петък започва разпространението на новите винетни стикери. Цената на годишната винетка се запазва на 97 лв., колкото е сега.

Министърът припомни, че вече ще има тримесечна винетка на цена от 54 лева, както и че годишната винетка ще важи от момента на закупуването, а не за календарна година, както беше досега.  В търговската мрежа ще бъдат разпространени над 2 млн. стикера, от които близо половината ще са годишни.

До днес трябва да приключат всички ремонти по републиканската пътна мрежа, така че хората да се движат спокойно по време на празниците, отново увери той. Над 3 хил. машини ще бъдат в готовност за снегопочистване при валежи.

Транспортният министър Ивайло Московски уточни, че проверяващите екипи на пътя ще са съвместни, което осигурява пълнота на проверките. „Без значение какви ще са метеорологичните условия и през целия зимен сезон, и в почивните дни контролните органи ще си свършат работата, но по-важен от човешкия фактор в движението няма“, напомни министърът.

Московски информира, че зачестяват инцидентите с нерегламентирано преминаване през жп прелези при включена сигнализация. Той определи това като безумие и посочи, че така шофьорите на автомобилите рискуват човешки живот.

Транспортният министър съобщи, че се работи по  промени, които да гарантират безопасността поне на средно европейско ниво, а след празниците ще има нормативна база за дейността на автосервизите.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък заяви, че очаква видимо и засилено полицейско присъствие на входно-изходните артерии на София и местата, където има струпване на хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още