IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 70 български компании развиват дейност в Сърбия

През последните 10 години сръбски фирми са инвестирали у нас 60 млн. евро, твърди заместник-министърът на икономиката

13:28 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

В Сърбия развиват дейност повече от 50 фирми с български или със смесен капитал и работят над 20 представителства, съобщават от икономическото министерство. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев посети днес едно от големите предприятия в Югоизточна Сърбия, което е собственост на българска компания – „Нишка пивара”.

Само преди три години предприятието е било фалирало и не е развивало дейност, става ясно още от прессъобщението.

През 2015 г. българската „Капитални проекти” АД го закупува за 1,1 млн. евро. Днес в него постоянно са заети 135 работници и има около 12% пазарен дял в Югоизточна Сърбия. Инвестициите на българската компания надхвърлят 4,2 млн. евро, а те вече планират и износ за България на бира и безалкохолни напитки, които произвеждат в Ниш.

Манолев ги поздрави за бързите резултати, които постигат, и се ангажира, че Министерството на икономиката ще продължи да ги подкрепя чрез Службата ни по търговско-икономически въпроси в Сърбия. 

Сръбски компании също имат интерес към нашата страна, като за последните десет години инвестициите от западната ни съседка надхвърлят 60 млн. евро.

Ниш Манолев се срещна и с Мома Николич, който е собственик на един от най-големите и най-значителни производители на строителни материали в региона – „ИГМ Младост“ ДОО. Те имат четири предприятия в Сърбия, специализирани в производството на керемиди, блокове за зидане и междуетажни конструкции.

България е един от големите им пазари, като по данни на компанията на годишна база износът им за нашата страна възлиза на около 5 млн. евро. По тази причина те проучват възможностите за инвестиция и изнасяне на производство и у нас.

„България може да предложи стабилност и достъп до единния европейски пазар, която я прави атрактивна за инвестиции на компании от региона“, посочи заместник-министърът.

Той представи облекчителните мерки, които могат да се ползват по Закона за насърчаване на инвестициите и акцентира на ниските данъчни и оперативни разходи в България.

„Ще ви предоставим цялата нужна информация, а при задълбочаване на интереса Българска агенция за инвестиции ще извърви целия път с вас от намерение до реализиране на инвестиционен проект“, подчерта Манолев. Той отправи и покана към ръководството на сръбската компания да посетят страната ни и да разгледат конкретни локации, подходящи за техния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още