Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Намаленият ДДС върху книгите - най-голямата помощ за книжния бизнес

Тенденция за 2020 г. е ръстът в онлайн продажбите, показва анкета на Асоциация „Българска книга”

Намаленият ДДС върху книгите - най-голямата помощ за книжния бизнес

Снимка: Pixabay

Близо три четвърти (74,6%) от участниците в анкета за намаляването на ДДС върху книгите са убедени, че това е факторът, оказал най-голяма подкрепа за книжния бизнес през миналата година, преминала в условия на пандемия. Това показват резултатите от проучване от началото на февруари, проведено от браншовата организация Асоциация „Българска книга” сред 63 респонденти - книгоиздатели и книготърговци.

Още по темата

Другите мерки в помощ на бранша, предложени от държавата - кампаниите за захранването на библиотечните фондове и програмите на Национален фонд „Култура”, са посочени като ефикасни съответно от 20% и от 7,9% от анкетираните.

Като фактори с най-негативно влияние върху бизнеса през миналата година книгоиздателите и книготърговците посочват затварянето на моловете (52,4%) и цялостната намалена покупателна способност на потребителите (47,6%). За над 44% от анкетираните негативно отражение е оказала и липсата на традиционното най-голямо книжно изложение в страната - Софийски международен панаир на книгата.

Тези и други фактори, според 54% от книгоиздателите и книготърговците, са оказали влияние за по-малкия брой издадени заглавия спрямо планираните за миналата година.

В анкетата, проведена от Асоциация „Българска книга”, се очертава като тенденция за миналата година ръстът в онлайн продажбите - 68% от анкетираните имат повишение на продажбите от собствения си онлайн магазин в сравнение с продажбите от книжарници.

Въпреки това според 49% от участниците в проучването делът на продажбите чрез собствен електронен магазин представлява едва 10% от общия дял на приходите през 2020 г.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Е. Кънев: Ръстът на икономиката е обвързан с високата добавена стойност