IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не искаме строежи, а диви таралежи

Екозащитници блокираха Орлов мост в София заради решението на правителството за възможно застрояване на Пирин

20:03 | 28.12.17 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Екозащитници блокираха движението по  "Цариградско шосе" в района на пл."Орлов мост", предава БТА. Движението по булеварда е спряно. Полиция охранява протеста.

Протестиращите са против решението за изграждане на втори кабинков лифт в района на национален парк "Пирин". 

„Не искаме строежи, а диви таралежи“, „Унищожаването на българската природа не е патриотизъм“, „В Банско златният Телец изгрява, над Пирина пламеней!“ пише на плакати на протестиращите.

По-рано днес на последното си заседание за годината правителството одобри спорните промени в плана за управление на Националния парк "Пирин", които залагат нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктура в почти половината парк. Въпреки това не е гласувано проекторешението за промяна в концесионния договор с "Юлен", което трябваше да бъде гласувано заедно с поправките в плана за планината. 

Това стана известно от изявление на министъра на околната среда и водите Нено Димов на излизане от Министерския съвет пред журналисти, както и от гласуваното решение на Министерския съвет, изпратено по-късно от пресцентъра на кабинета. По време на заседанието рано в четвъртък Димов внесе извънредно за гласуване две решения за Пирин, които липсваха по-рано в дневния ред на МС.  

Успоредно с промените в плана е била приета и втора точка, която възлага на министъра на околната среда и водите, при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на втора кабинкова линия в ски-зона Банско, да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

„С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин“ - така е коментирал случая министър-председателят Бойко Борисов  по време на дебата в Министерския съвет. 

Борисов е посочил, че с днешното решение се довършва дългогодишната процедура по приемане на промени в Плана за управление на Пирин. „В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия“, казва Борисов, цитиран от пресцентъра на МС.

„Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим така, както трябва“, е подчертал министър-председателят. 

По-късно стана ясно, че еколозите ще сезират Европейската комисия за нарушаване на две европейски директиви и за образуване на две наказателни процедури срещу България. “Ще изчакаме да бъде официално публикувано решението, тъй като за момента знаем за него само от медиите. След това ще го обжалваме пред Върховния административен съд”, каза пред БНР Катерина Раковска от рганизацията "Световен фонд за дивата природа".

Кабинетът "Борисов 3" прегази националното и европейско законодателство и допусна сеч и строителство на 48 на сто от територията на Пирин, пише в позицията на "За да остане природа в България". Дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин, смятат екоактивистите. 

В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз кабинетът "Борисов 3" извърши мащабно национално и европейско предателство спрямо законността и природата, се казва в позиция на ПП "Зелените". 

"На 28 декември Министерският съвет реши да разреши строителство в 48% от Национален парк "Пирин". В промените на Плана за управление на парка, които правителството гласува днес, изобщо не присъства втори кабинков лифт, а вместо това се разрешава строителство на ски писти и нови съоръжения към тях без извършване на екологична оценка. При това грубо нарушение на националното и европейското законодателство, Зелените без колебание ще сезираме българския съд и европейските институции", се казва в позицията на партията.

Вижте кадри от протеста!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 5
Стефчо
преди 6 години
вярно е, че сме ограничени от към географията, ама това не означава да осерем и малкото, което имаме. По нашите курорти по време на соца идваха средна ръка хора, докато сега идват най-големите прошляци. Да не говорим, че българите с парите си гласуваха за турските и гръцки курорти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 6 години
опс да не забравя за програмата за бутане - аз като данъкоплатец не съм съгласен държавните пари да отидат в джобовете на някой който не си е направил сметката и не може да си управлява хотела и програмката да му дойде като спасение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 6 години
Идеше реч че не може да се обобщава щот е не вярно и глупаво , а ако искаш плаж по на юг не застроен - шкорпиловци е добър пример . Относно слънчев бряг и златни - ми всяка година имат клиенти и не намаляват п.п. За разлика от Турция , ние не можем да си изберем на кое крайбрежие да развиваме туризъм и не знам що мислиш че файда йок от туризма . Имам доста приятели с заведения и хотели - ми доволни са :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 3
Стефчо
преди 6 години
Не може да се каже, че нашето Черноморие се по-малко застроено от италианското и испанското. Такива "курорти" като Сл. бряг. и Златните няма никъде. В същото време испанците имат програма за бутане на хотели за 10 млр. Къде има такава програма у нас ?Северното черноморие има много къс сезон, което обяснява това за което пишеш. То ако идеш в румънско там е още по-девствено, щото лятото е 1 месец. Изобщо морски туризъм със сезон от 2 месеца и нещо не се прави. Справка - комшиите турци. Надолу от Резово са девствени плажове и малки рибарски селища. Защо ли ? Щото турската държава е преценила, че от морски туризъм с 3 месеца сезон хайда йок. Та така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 6
data
преди 6 години
ходил ли си в Испания или Франция ? Е нашето черноморие в сравнение тяхното си е направо девствено . Малко се преекспонира темата и с изключение на 2-3 курорта крайбрежието е доста не застроено , да не говорим че има много изобщо не пипнати места . Що вечно цитирате слънчака а не говорите за северното крайбрежие ? *** който му се струва застроено на С.Б. да заповяда в Шабла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 7
Стефчо
преди 6 години
Колега, ако си имаш хабер как бяха бетонирани всичките ни курорти ще си обясниш и защо чакат твоите познати. Между другото басейна не замества морето...то ако е така ще си стоим по родните места, а няма да хукнем на море.Има и един друг момент - втория лифт може да докара до строителство на още хотели и т.н. до безкрай. Трябва да има програма за бутане на хотели според мен, а не втори кабинков лифт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 6 години
Спор няма, добре е да се съкрати времето за чакане. Но на концесионера не му пречеше закона да сложи по-големи кабинки и на сегашния лифт. И решението не е за втори лифт. решението позволява строежи в почти 50% от територията на Пирин. Това е престъпление. дори самият факт, че се взима спешно между празниците, трябва да ви говори, че нещо вони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 6 години
Стефчо,За разлика от Слънчака, където почти всеки хотел 'замества' морето с басейн, в Банско няма такава опция да построиш писта в хотела. :)Няколко мнения и от другата страна:https://***.24chasa.bg/***/article/6634746https://***.24chasa.bg/***/article/6634071За протокола: от години не съм ходил в Банско на зима, но имам познати, които чакат с часове на 'знаменития' лифт, за да се насладят на зимната красота там. Добре е времето да бъде съкратено на няколко минути(ако може и нула, т.е. без опашка), дай Боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 26 rate down comment 6
Стефчо
преди 6 години
Колега, ти явно не си ходил в Банско. То отдавна е планинска версия за Сл. бряг. То оттам идва проблема - като имаш огромен брой хотелчета със съответния брой скиори се получава така, че трябва да се чака на лифта. Т.е. всичко е оакано още на етап планиране на курорта, а сега се върши второ безобразие, което следствие от първото. Това е все едно хотелиерите от Слънчака да искат от държавата да им разшири плажа с още 10 декара, щото са направили хотели за 400 000 души вместо както си беше за 40 000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 14
Sakamano
преди 6 години
В България се вършат къде по-велики безобразия, при които няма и един човек да тръгне да протестира, но за всяка екологична глупoст веднага излизат цяла глутница активисти, очевидно добре подготвени и организирани. Тук очевидно не става въпрос за спонтанни протести, затова ми е любопитно откъде се вземат тези "защитници", кой ги финансира и организира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още