Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Не искаме строежи, а диви таралежи

Екозащитници блокираха Орлов мост в София заради решението на правителството за възможно застрояване на Пирин

Не искаме строежи, а диви таралежи

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Екозащитници блокираха движението по  "Цариградско шосе" в района на пл."Орлов мост", предава БТА. Движението по булеварда е спряно. Полиция охранява протеста.

Протестиращите са против решението за изграждане на втори кабинков лифт в района на национален парк "Пирин". 

„Не искаме строежи, а диви таралежи“, „Унищожаването на българската природа не е патриотизъм“, „В Банско златният Телец изгрява, над Пирина пламеней!“ пише на плакати на протестиращите.

Още по темата

По-рано днес на последното си заседание за годината правителството одобри спорните промени в плана за управление на Националния парк "Пирин", които залагат нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктура в почти половината парк. Въпреки това не е гласувано проекторешението за промяна в концесионния договор с "Юлен", което трябваше да бъде гласувано заедно с поправките в плана за планината. 

Това стана известно от изявление на министъра на околната среда и водите Нено Димов на излизане от Министерския съвет пред журналисти, както и от гласуваното решение на Министерския съвет, изпратено по-късно от пресцентъра на кабинета. По време на заседанието рано в четвъртък Димов внесе извънредно за гласуване две решения за Пирин, които липсваха по-рано в дневния ред на МС.  

Успоредно с промените в плана е била приета и втора точка, която възлага на министъра на околната среда и водите, при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на втора кабинкова линия в ски-зона Банско, да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

„С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин“ - така е коментирал случая министър-председателят Бойко Борисов  по време на дебата в Министерския съвет. 

Борисов е посочил, че с днешното решение се довършва дългогодишната процедура по приемане на промени в Плана за управление на Пирин. „В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия“, казва Борисов, цитиран от пресцентъра на МС.

„Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим така, както трябва“, е подчертал министър-председателят. 

Още по темата

По-късно стана ясно, че еколозите ще сезират Европейската комисия за нарушаване на две европейски директиви и за образуване на две наказателни процедури срещу България. “Ще изчакаме да бъде официално публикувано решението, тъй като за момента знаем за него само от медиите. След това ще го обжалваме пред Върховния административен съд”, каза пред БНР Катерина Раковска от рганизацията "Световен фонд за дивата природа".

Кабинетът "Борисов 3" прегази националното и европейско законодателство и допусна сеч и строителство на 48 на сто от територията на Пирин, пише в позицията на "За да остане природа в България". Дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин, смятат екоактивистите. 

В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз кабинетът "Борисов 3" извърши мащабно национално и европейско предателство спрямо законността и природата, се казва в позиция на ПП "Зелените". 

"На 28 декември Министерският съвет реши да разреши строителство в 48% от Национален парк "Пирин". В промените на Плана за управление на парка, които правителството гласува днес, изобщо не присъства втори кабинков лифт, а вместо това се разрешава строителство на ски писти и нови съоръжения към тях без извършване на екологична оценка. При това грубо нарушение на националното и европейското законодателство, Зелените без колебание ще сезираме българския съд и европейските институции", се казва в позицията на партията.

Вижте кадри от протеста!

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
5
 
4
 
18
Стефчо до: data
преди 2 години
Няма профилна снимка
вярно е, че сме ограничени от към географията, ама това не означава да осерем и малкото, което имаме. По нашите курорти по време на соца идваха средна ръка хора, докато сега идват най-големите прошляци. Да не говорим, че българите с парите си гласуваха за турските и гръцки курорти.
2
 
7
 
17
data до: Стефчо
преди 2 години
опс да не забравя за програмата за бутане - аз като данъкоплатец не съм съгласен държавните пари да отидат в джобовете на някой който не си е направил сметката и не може да си управлява хотела и програмката да му дойде като спасение
4
 
6
 
16
data до: Стефчо
преди 2 години
Идеше реч че не може да се обобщава щот е не вярно и глупаво , а ако искаш плаж по на юг не застроен - шкорпиловци е добър пример . Относно слънчев бряг и златни - ми всяка година имат клиенти и не намаляват

п.п. За разлика от Турция , ние не можем да си изберем на кое крайбрежие да развиваме туризъм и не знам що мислиш че файда йок от туризма . Имам доста приятели с заведения и хотели - ми доволни са :)
3
 
8
 
15
Стефчо до: data
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не може да се каже, че нашето Черноморие се по-малко застроено от италианското и испанското. Такива "курорти" като Сл. бряг. и Златните няма никъде. В същото време испанците имат програма за бутане на хотели за 10 млр. Къде има такава програма у нас ?
Северното черноморие има много къс сезон, което обяснява това за което пишеш. То ако идеш в румънско там е още по-девствено, щото лятото е 1 месец. Изобщо морски туризъм със сезон от 2 месеца и нещо не се прави. Справка - комшиите турци. Надолу от Резово са девствени плажове и малки рибарски селища. Защо ли ? Щото турската държава е преценила, че от морски туризъм с 3 месеца сезон хайда йок. Та така.
6
 
14
 
14
data до: Стефчо
преди 2 години
ходил ли си в Испания или Франция ? Е нашето черноморие в сравнение тяхното си е направо девствено . Малко се преекспонира темата и с изключение на 2-3 курорта крайбрежието е доста не застроено , да не говорим че има много изобщо не пипнати места . Що вечно цитирате слънчака а не говорите за северното крайбрежие ? Ма който му се струва застроено на С.Б. да заповяда в Шабла !

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември