IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: В големите градове чистотата на въздуха е приоритет на гражданите

От европейските средства за подобряване чистотата на въздуха трябва да се възползват общините с проблеми, които обаче добре изпълняват и собствените си планове

15:57 | 27.12.17 г. 3
<p>
	Министърът на околната среда и водите Нено Димов. <em>Снимка: Министерство на околната среда и водите</em></p>

Министърът на околната среда и водите Нено Димов. Снимка: Министерство на околната среда и водите

В големите градове чистотата на въздуха вече е приоритет на гражданите. Там има много съществен обществен натиск за вземане на мерки за подобряване на състоянието. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за БТА.

Той напомни, че още с встъпването си в длъжност като министър е обявил опазването на чистотата на въздуха като основен приоритет на министерството.

Не мога да очаквам, че в цялата страна ще има еднакво разбиране, естествено проблемите в различните общини са различни, нагласите на хората са различни към този въпрос и е естествено и мерките, които се вземат да са различни, сроковете и скоростта също, коментира Димов.

Министърът представи изпълнението на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. Откритите процедури по нея са 29 и са на обща стойност над 1,6 млрд. лева. Това са 47 процента от ресурса на програмата.

Сключените договори за безвъзмездна финансова помощ са 51 на обща стойност 818 млн. лв. или 23,7 на сто от ресурса на ОПОС.

Новият елемент в програмата са инвестициите в мерки за преодоляване риска от наводнения и свлачища. Обявени са четири процедури на обща стойност над 131,6 млн. лв. Предстои да бъдат обявени още три процедури.

Министър Димов се надява до средата на следващата година да бъде отворен и ресурсът за мерки за подобряването на качеството на въздуха, който е на стойност 111,3 млн. лв. В момента мислим върху критериите, т.е. за какъв тип общини да бъдат достъпни, каза Димов.

Министърът допълни, че това трябва да са общини, които не само имат проблем с чистотата на въздуха, но и са показали през годината добро изпълнение на собствените си планове.

По отношение на наказателните процедури министър Димов отбеляза, че в действителност тези процедури за нарушения са форма на диалог с Европейската комисия за намирането на най-правилните решения за осигуряване на правилното прилагане на европейското законодателство.

За приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС Димов посочи, че ключовите приоритети, по които ще работим, са подобряване качеството на въздуха и по-доброто регулиране. Според него по-доброто регулиране, включително чрез намаляване на административната тежест и опростяване на регулаторните режими, допринася за по-ефективно прилагане на законодателството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
vstoykov
преди 6 години
Неудобната истина е, че държавата плаща на бедните енергийни помощи под формата на твърдо гориво, което допринася за проблема с въздуха.И също така е факт, че проблемът с въздуха не може да се реши ако не се забрани отоплението с дърва и въглища (да се въведат изисквания за слагане на пречистватели на комините е същото на практика - така правят горенето на дърва и въглища твърде скъпо).Само че ако направят това ще ревнат веднага много хора, на които им е скъпо да се топлят на ток и парно.Това не е решим проблем за сега. Може би в бъдеще ако технологиите позволяват евтино производство и пренасяне на енергия (конкуриращо дървата и въглищата без филтри на комина)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
Едно нравствено нечистоплътно човече, гнус ме е да го слушам. Слуга на своите господари и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още