IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рунд във войната на такситата в София

"O`K Супертранс" отново се оплака в КЗК от имитатори

12:02 | 09.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: О`К Супертранс</em></p>

Снимка: О`К Супертранс

Таксиметровата компания „O`K Супертранс" отново се оплаква от имитация в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), вижда се от на регулатора. Компанията е подала искове за забрана на нелоялна конкуренция срещу „О.К. Супертайм“ и „О.К. Суперстарс“. Производството по двете жалби е образувано днес (9 януари).

Това не е първата жалба на софийската таксиметрова компания, която е в основата и на иска, който спря дейността на Uber в България.

"O`K Супертранс" е на пазара от 1993 г. и периодично се оплаква от свои конкуренти, които използват имена, звучащи близко до нейното, или използващи стикери, които наподобяват на стикерите върху нейните коли.

През 2008 г. КЗК наложи четири глоби от по 150 хил. лева на таксиметрови компании за имитация. Санкционирани бяха „ОК Марчик“, „ОК СуперЛукс“, „ОК Софтранс“ и „ОК Супершанс“.През пролетта на 2016 г. регулаторът санкционира още един конкурент на таксиметровата компания - „СК Стилтранс“, за нелоялна конкуренция. Глобата беше в размер на 50 хил. лева.

През 2015 г. "О`К Супертранс" подаде и жалба в КЗК за дейността на Uber в България. По това искане две години по-късно регулаторът отсъди, че компанията за споделено пътуване нарушава конкуренцията на пазара. 

В своите заключения досега от КЗК посочват, че поведението на санкционираните фирми може да заблуди потребителите. По отношение на сегашните казуси производството вече е започнало, но няма посочен срок, в който регулаторът да се произнесе има ли нарушение на Закона за защита на конкуренцията, или не. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още