Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Общините ще предложат нов механизъм за безопасно стопанисване на язовирите

Местната власт стопанисва над 4 500 язовира

Общините ще предложат нов механизъм за безопасно стопанисване на язовирите

Язовир "Тракиец". Снимка: Архив БТА

Общините ще предложат на централната власт създаването на работещ механизъм, който да обезпечи безопасната експлоатация на язовирите. 

Още по темата

Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Силвия Георгиева. Днес парламентът е домакин на среща по инициатива на НСОРБ по две основни теми – сигурността на хората в малките населени места и състоянието на язовирите след обилното снеготопене.

Общините са собственици на малко над 4 500 язовира, а над 2 000 от тях са малки водни обекти, които нямат капацитет на язовири, но се водят такива. Ние носим за тях същата отговорност, каквато носим за един много голям язовир, поясни Георгиева. По думите й, с промените в Закона за водите от 2016 г. на общините са били наложени тежки и непосилни отговорности за управлението на всички тези язовири.

„Има разлика дали язовирът е с размерите на една стая, или на едно населено място. Независимо от размерите, ние сме длъжни да му назначим оператор, да контролираме ежедневно състоянието на водната маса в него. И ако нямаме никаква потребност от този язовир, не можем да го изпразним и той да престане да съществува. Повечето от тези обекти са празни“, коментира тя.

От НСОРБ са подготвили проект за изменение в Закона за водите, който прецизира класификацията на язовирите на големи и малки и на такива с различна степен на опасност.

Предложенията регламентират и възможностите за извеждане от експлоатация на неизползваните водни обекти.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
В България се произвеждат над 120 марки бира, само през 2019 г. новите са 20