IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЛАФ съобщава за установена измама на българските митници

Проверени са два митнически пункта, на които са били въведени подправени данни за преминали товари

13:26 | 06.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ съобщи днес за установена измама в дейността на българските митници, предава БТА.

Проверени са два митнически пункта, на които са били въведени подправени данни за преминали товари. Проверката е показала, че товарите не са били на мястото на датите и в часовете, посочени в документите. Установено е, че за да се извърши измамата, са били използвани компютърни вируси, чрез които се прониква от разстояние в митническите информационни системи.

Така в системите са били подавани данни за товари, които фиктивно преминават транзитно от Полша, Унгария, Германия, Франция, Литва и Словакия, за да достигнат Сърбия и Турция. Сръбската и турската страна са съобщили, че такива товари не са пристигали на място. Разследването е обхванало 110 случая, се отбелязва в годишния доклад за дейността на ОЛАФ, представен днес.

В документа се посочва също, че в последната година ОЛАФ е приключила седем разследвания, свързани с нашата страна, като в четири от тях е издала препоръки. Установени са били 119 нередности в изразходването на средства от бюджета на ЕС и по тях са били издадени 16 препоръки. ОЛАФ отбелязва, че не всяка нередност е свързана с измама.

При работата с фондовете за сближаване у нас са били установени 904 случая на нередности, като за 43 случая са били издадени препоръки. От 2010 до 2017 г. нашата страна е повдигнала обвинения по 41 процента от препоръките, издадени ОЛАФ. Средно в ЕС този дял е 42 на сто. За миналата година в службата са получени 27 сигнала, касаещи България, като седем от тях са били подадени от властите, а останалите 20 са с "частен" източник.

Международната организирана престъпност участва в измамите със средствата на ЕС, се посочва още в годишния доклад на ОЛАФ/

За изминалата година службата е приключила 197 разследвания и е издала 309 предписания за възстановяването на общо над 3 милиарда евро на бюджета. При измамите със структурните фондове все още се наблюдават корупция, конфликт на интереси и измами с обществени поръчки. Понякога в тези случаи са замесени организирани престъпни групи, се посочва в документа.

Отбелязва се, че измамите са засегнали и средствата, предназначени за овладяване на проблемите с миграцията. При митническите измами се наблюдава прилагането на международни схеми, се допълва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 5 години
Бой по Бойко! Стана твърде нагъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
karadjata
преди 5 години
ТИ ДА ВИДИШ...КОРУПЦИЯ И ДАЛАВЕРА В БЪЛГАРИЯ НА БОЙКО БОРИСОВ ЧОВЕКА СЛЪНЦЕ......ЦЦЦЦ МММНЕЕЕ НЕ МИ СЕ ВЯРВА.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още