IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От утре носенето на маски на обществени места ще е задължително*

В търговската мрежа има налични достатъчно маски, посочи премиерът Борисов

09:39 | 11.04.20 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От утре ще бъде въведено задължение за носене на маски на обществени места. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг, в който участваха и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и финансовият министър Владислав Горанов.

Според него маски вече има налични достатъчно в търговската мрежа, защото се шият, поръчани са и 1 млн. маски от правителството.

За хората, които не могат да си позволят да си купят, ще бъдат осигурени безплатни маски, каза още той. 

По-късно от здравното министерство публикуваха официалната заповед на министър Кирил Ананиев, според която мярката ще важи до 26 април включително.

Борисов посочи, че хората, които нямат маски, могат да излизат и с шал.

Припомняме, че началникът на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски също поиска вчера въвеждане на задължение за носене на маска на обществени места.

На 30 март със заповед на здравния министър Кирил Ананиев беше въведено такова задължение, което беше отменено с нова заповед на 31 март заради липса на съгласие в обществото.

В текста на решението на Кирил Ананиев се посочва, че всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.).

Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги, уточняват от министерството на здравеопазването.

*Информацията е актуализирана към 16 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 2
wag1111
преди 3 години
Въобще не съм гледал точната бройка на населението в момента, написал съм бройката ориентировъчно е 3.5 милиона. Мерките са едно, а изпълнението съвсем друго. Долу съм описал съвсем точно това, което виждам разхождайки се из града всеки ден. Преди седмица ми изтече командировката в Берлин, където бях цели 3 месеца . Сега съм си отново в Хамбург и отново по цял ден си се разхождам с жената и детето, и от време на време с познати. Идват и правят само предупреждения като се посъберем повечко хора на едно място и си отминават полицаите. Ти май си стоиш само във вас. Нито е забранено да се разхождаш в парка, нито да ползваш пейките за сядане, може да си стоиш колкото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Повечето чужденци си тръгнаха от Германия. Останаха само такива със стабилен доход. В Берлин мерките са същите като в нашите градове. Не знам защо реши да си измисляш точно за този град, при положение, че мерките ги има в сайта на града на анг. език. Също така населението на града по официални данни е 3.75 - 250к души ти се губят. Моля, когато лъжете използвайте точни факти или такива, които трудно се проверяват, за да не се червите после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Човека ти е написъл, че някой държави са загубили повече от колкото във войни (не е споменал държави, нито воините). Недей да извърташ думите и не говори за историята, защото се излагаш. Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
kane
преди 3 години
аз писах тук преди един месец, че маските са задължителни под едно видео на СЗО, което казваше, че не са за "здравите", а се знаеше че дори здавите/без симптоми/ носят висуса и заразяват...пак след дъжд качулка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 5
doba
преди 3 години
По мои данни почти всички в Банско(около 20 000 + човека вкл. туристите и персонала от близките села) са имали контакт с вируса. Колко са заболелите и колко починалите?.. Статистика, моля, от нея няма къде да се избяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
Ivan N.
преди 3 години
По данни на СЗО по време на сезонните епидемии заболяват 5-10% от възрастните и 20- 30% от децата. Всяка година глобално се регистрират 3-5 млн. тежко протичащи заболявания от грип, изискващи болнично лечение и 290 000-650 000 смъртни случаи. В Европейския съюз ежегодният брой на симптоматичните заболявания от грип е 4-50 млн, а смъртните случаи са 15 000-70 000. Около 90% от смъртните случаи, дължащи се на грип, възникват при лица на възраст на и над 65 г. В страните с умерен климат на северното полукълбо сезонните епидемии се наблюдават между ноември и април, а в южното полукълбо между юни и октомври.Само казвам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 6
Спящият бик
преди 3 години
Досега носенето на маска беше тест за интелигентност. Един излишен тест, тъй като отдавна се знае, че интелигентните хора винаги са малцинство - навсякъде и по всяко време. Но по-добре от втория път, отколкото никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 9
wag1111
преди 3 години
МНОГО СИ ПРАВ!!!! За цялата нелепа ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 9
wag1111
преди 3 години
Не ми стана ясно къде видя война. Това си е най-нормален вирус без кой знай какви последици. Защо толкова му обърнаха внимание, не ми е никак ясно. Явно е изгоден за някой некадърни политики и бизнес интереси. Само времето, ще покаже. Те първа започват изкуствено създадените икономически проблеми. Добре, че е вирусът да си намерят извинение за ситуацията в която ще изпаднем през следващите 2-3 години. Прекалено много балони се понадуха сега е време да спихват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
penman
преди 3 години
*** са си по рождение побъркани, само лидерите им са хитреци, водещи за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още