IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Славов: Законът за банковата несъстоятелност ще предизвика куп дела срещу държавата

Промените ще дадат индулгенция за чиновниците, които не са си свършили работата, каза бившият депутат

12:47 | 08.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Промените в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с КТБ, ще дадат индулгенция за чиновниците, които не са си свършили работата, каза пред БНР бившият народен представител от „Реформаторския блок“ Петър Славов.
Вчера парламентът отхвърли президентското вето срещу поправките в закона, които бяха внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев. 

Петър Славов очаква, заради действието на закона със задна дата, „куп дела“ срещу държавата в международните съдилища от частни субекти. Според него не е изключено да последва и наказателна процедура. Тогава плаща данъкоплатецът, коментира Славов.

Според него преодоляването на президентското вето върху промените е показало, че в този парламент няма опозиция.

Той каза още, че "Реформаторският блок" е спечелил дело срещу Министерството на финансите за достъп до информация около казуса КТБ. В момента по думите му ведомството обжалва решението във ВАС.

Реформаторите настояват за информация към първото тримесечие на 2017 г., по-конкретно колко пари са събрани в масата на несъстоятелността, по какви критерии синдиците на банката са решили кои цесии и прихващания да бъдат атакувани.

Тази информация по думите му е предоставяна в предишния парламент, но не и сега.

Според него по принцип законът е бил достатъчно добър и след промените, направени от 43-то НС, е можело да бъдат атакувани спорните сделки за цесии и прихващания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още