IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паралелният внос на лекарства в България - част от решението на проблема с недостига

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства настояват за нормативни промени, които да отключат възможност за паралелна дистрибуция

08:21 | 19.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доколко паралелният внос на лекарства в България може да се превърне в част от решението на проблема с недостига на някои медикаменти у нас, кои са предизвикателствата пред разширяването на паралелната дистрибуция в страната, какви са очакваните ползи от това и могат ли такива да извлекат пациентите и здравните фондове от паралелната дистрибуция на лекарства. Тези въпроси бяха поставени по време на кръгла маса "Насърчаване на паралелния внос в България", организирана от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ).

Целта на паралелния внос е да бъде още един инструмент за разширяването на достъпа до лекарства и вече е на дневен ред и в Европейската комисия, и в България. У нас подобна стъпка е свързана с прецизирането и добавянето на текстове в законодателството, посочиха експертите от БАРПТЛ.

Ето защо от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства настояват за нормативни промени в някои здравни закони, които да отключат възможност за паралелен внос на медикаменти в страната.

Паралелната дистрибуция в България се развива, отбеляза Христофор Иванов, председател на асоциацията - за четири години, откакто се прави паралелен внос у нас, той е нараснал в пъти. В началото четири продукта са били предмет на импорт, а към днешна дата вече има регистрирани 128 продукта от паралелен внос. В търговската мрежа обаче се предлагат само 75 от тях именно заради регулаторната пречка, обясни той.

Когато едно лекарство не се внася в България, но го има на територията на ЕС, ние имаме възможностите на паралелната дистрибуция да го доставяме в България, така че пациентите да имат достъп до него и да не им се налага да пътуват или да прибягват до нерегламентирани практики, коментира Боряна Маринкова, изпълнителен директор на БАРПТЛ.

Лекарствата от паралелен внос имат редица предимства, стана ясно по време на дискусията. Те са с по-ниска цена, а и чрез паралелен внос може да се реши проблемът с дефицита на определени медикаменти у нас. Тези препарати са с гаранция за произход, качество и безопасност на по-ниска цена, доставени от държави от ЕС, посочиха още от асоциацията. Те са с гарантиран произход, който е доказан и верифициран от две изпълнителни агенции по лекарствата – тази в държавата, от която се доставя и от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Ползите от паралелния внос са и за пациентите, и за здравната система като цяло, отбелязаха експертите от асоциацията. Паралелната дистрибуция осигурява възможност на българските пациенти да купуват същите оригинални и генерични лекарства на по-ниски цени. Вносът е и решение на ситуации за недостиг и липса на медикаменти.

Според БАРПТЛ бъдеща адекватна нормативна рамка би довела до ползи за пациентите и за обществените фондове, както и би разрешила голям брой от ситуациите с липса и недостиг на лекарствени продукти в България. Наред с това ще се увеличи достъпът на пациентите в България до разнообразието от медикаменти във всички страни от ЕИП, а не само регистрираните на местния пазар.

И още - специалистите – лекари и фармацевти, ще могат да прилагат нужното лечение, а пациентите – ще намерят същия  лекарствен продукт в аптеката/болницата, без да има нужда да го доставят от други държави, посочиха от асоциацията.

500 млн. евро годишно пести Европа от паралелен внос, а България изостава поради нормативни пречки, стана ясно по време на форума. Данните бяха изнесени от Европейската асоциация на еврофармацевтичтните компании (ЕАЕРС).

Паралелният внос създава конкуренция на лекарствения пазар с ценови ефект в полза на пациентите, като същевременно е бързото решение за преодоляване на недостиг, обясниха от БАРПТЛ.

Организацията призова за спешни промени Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. И съобщи, че от 2014 година този поднормативен акт е противоречащ на закона рестриктивен режим, който възпрепятства вноса на конкурентни цени.

От БАРПТЛ ще настояват и за промени в Закона за лекарствата, за да стане възможен вносът на дерегистрирани лекарства, които продължават да се търсят от пациентите.

Председателят на асоциацията Христофор Иванов отбеляза, че паралелният внос може да понижи цените дори и с 40%. Подобни примери даде и генералният секретар на ЕАЕРС Каспър Ърнст от Чехия, Полша и Италия. В последните години източник на износ в над 50% са държавите с високи доходи с все по-сериозно участие на скандинавските държави, а ползите за страните с ниски доходи от вноса нарастват с намаляване на цени на лекарствата с от 5 до 37%.

През последните три месеца на онлайн платформа за сигнализиране за липсващи лекарства са получени 182 сигнала за липсващи 120 продукта. Най-много са били сигналите от столицата, следвани от Нова Загора, Пловдив, Шумен и др. Обратна връзка - до 24 часа, са получили всички сигнали, показаха междинните резултати от анализа на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Лекарства, Лекарства,

Източник: БАРПТЛ

Според анализа причините за липсата на лекарствата у нас са основно заради преустановен внос, липса на регистрация, дерегистриране на продукта. Липсата на информация за наличност на лекарствен продукт е причина за 65% от сигналите. 20% са приключените случаи с предоставена информация къде лекарството е налично, а в над 60% подателите са насочени към лекуващия ги специалист за адаптиране на терапията. В 53% от случаите решението е във вноса и бързите вътреобщностни доставки, каза Боряна Маринкова.

Необходима е адекватна нормативна рамка, бързо издаване на разрешения за употреба, както и законови промени, за да се подобри достъпът до лекарства, обобщи Христофор Иванов.

На кръглата маса стана ясно обаче, че все още няма икономически анализ за реалните ползи от разширяване на паралелния внос, който да аргументира бъдещи законови промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
Преди години имаше инициатива няколко държави да обединят поръчките си за лекарства от големи компании, за да намалят цените? Имате ли информация какво стана с този проект?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още